Nyheter

”Man väntar sig att en liten rymdvarelse tittar ut”

Under onsdagen invigdes det specialdesignade vindskydd som arkitektstudenter byggt utanför Barsebäckshamn.

– Det är en upplevelse där den ligger som en rymdfarkost som landat, säger kommunstyrelsens ordförande Pia Almström, som närvarade vid invigningen.

Är det en potatis, ett näste eller kanske en rymdfarkost? Associationerna var många när Barsebäckshamns nya vindskydd invigdes. Lite dolt i vegetationen ligger det bredvid Skåneleden bara ett stenkast från havet, upphöjt från marken och till synes svävandes på pålar.

– Vi är stolta över att ha detta i vår kommun. Det tillför så mycket mer än att bara vara ett vindskydd. Det är en upplevelse där den ligger som en rymdfarkost som landat. Man väntar sig nästan att en liten rymdvarelse ska titta ut, ler kommunstyrelsens ordförande Pia Almström.

Oskar Häggström Germann läser fjärde året på arkitektutbildningen vid Umeå universitet. Det var han som kom med den ursprungliga designidén.

– Vi var först ute och tittade på platsen och jag tänkte att vindskyddet behövde komma upp lite så att man får med himlen, Danmark, havet och gräset när man blickar ut, förklarar han.

Vindskyddet har uppförts inom ramen för arkitekturfestivalen Arknat – ett unikt koncept där studenter, näringsliv och kommuner samarbetar. I kombination med föreläsningar får studenterna praktisk kunskap i träbyggnation och förståelse för byggmaterialets egenskaper.

– Vi har arbetat från tidig morgon till sen kväll och har lärt oss otroligt mycket under dessa två veckor. Det har varit roligt att se hur alla har bidragit med olika erfarenheter och att vi tillsammans har skapat detta, säger Oskar Häggström Germann.

Så hittar du till vindskyddet

Vindskyddet ligger på udden söder om Barsebäckhamn. Följ Skepparevägen söderut hela vägen ned till havet tills du når Skåneleden. Följ sedan Skåneleden cirka 40 meter. Vindskyddet ligger på vänster sida.