Nyheter

Kundunikt lager tryggar produktionen för Hjältevadshus

Vid Hjältevadshus produktionsenhet utanför Eksjö tillverkas villor i kompletta moduler, inklusive alla installationer. All den elmateriel som krävs finns i det kundunika lager som Elektroskandia ställt iordning i lokalerna. En bekväm, trygg och kostnadseffektiv lösning för hustillverkaren.

Hjältevad är en tätort i Eksjö kommun i Jönköpings län. Här ligger Hjältevadshus, som sedan 1947 byggt småländska kvalitetshus. Sedan 2012 ägs företaget av Pulsen Group, en långsiktig ägare som investerat i anläggningen under åren.

Bo Davidsson är elansvarig på Hjältevadshus:

– Vi är idag cirka 130 anställda och inom företaget har vi alla de yrkesgrupper som behövs för hustillverkning. På elavdelningen är vi sex personer som arbetar med elinstallationer i såväl husproduktionen som underhåll i fabriken.

Tillverkar kompletta moduler

Hjältevadshus producerar cirka 150 hus per år och alla tillverkas kompletta, inomhus i moduler.

– All montering och installation av el, vvs, kök, badrum etc. sker inomhus i varma och torra lokaler. Därefter besiktigar vi och gör funktionstest. På byggplatsen sker sen endast montering och driftsättning, under en och samma dag. Det här är ett snabbt och kostnadseffektivt byggsätt som dessutom ger den slutliga produkten en hög och jämn kvalitet, säger Bo Davidsson.

Mångårigt samarbete

När det gäller inköp av elmateriel har Hjältevadshus samarbetat med Elektroskandia under många år.

– Vi har väl under årens lopp även testat andra leverantörer, men vi har alltid kommit tillbaka till Elektroskandia. De är en trygg partner, de har rätt sortiment och är också innovativa. Sen har vi också en mycket bra relation med flera av medarbetarna, inte minst deras säljare Mats Rustan, som jag har mycket kontakt med, säger Bo Davidsson.

Riskerar inte att vara utan materiel

Samarbetet mellan de bägge företagen har utvecklats och sen några år tillbaka har Hjältevadshus ett kundunikt lager från Elektroskandia i sina lokaler.

– Vi såg åtgången på materiel och att det är i stort sett samma produkter som de använder vid varje hus som tillverkas. Därför föreslog jag att de istället för att behöva beställa materiel löpande kunde ha ett kundunikt lager från oss i sina lokaler. Då är det vi som ser till att det alltid fylls på med nya produkter på lagret vid de beställningspunkter vi bestämt. Allt sker automatiskt och de behöver inte riskera att vara utan elmateriel, säger Mats Rustan, utesäljare på Elektroskandia.

Lagret fylls på automatiskt

Det kundunika lagret hos Hjältevadshus består idag av 122 stycken olika artiklar, främst installationsmateriel och belysning, som används i den dagliga produktionen men även till underhållet på företaget. Antalet artiklar kan ändras efter behov. Lagret ägs av Elektroskandia och det är först när Hjältevadshus medarbetare skannar artiklar, med hjälp av en handscanner, som de faktureras.

– Det här är en väldigt bekväm och smidig lösning som även innebär trygghet för oss. Vi behöver inte själva hålla reda på när vi ska beställa ny materiel utan lagret fylls på med automatik. En sak mindre att tänka på med andra ord. Vi betalar lite för vårt kundunika lager men vi behöver inte ligga ute med pengar för ett eget lager, vilket givetvis är en stor fördel. Det fungerar väldigt bra, vi är nöjda med lösningen och vårt samarbete, säger Bo Davidsson.