Nyheter

Beijer representerar två av fem finalister till Årets Byggmaterialhandlare

Inför årets omröstning om vem som ska vinna Guldtrucken – Årets Byggmaterialhandlare står Beijer med som två av fem finalister. Ett pris som delas ut till den bygghandel som genom sitt goda hållbarhetsarbete motiverar och inspirerar andra kollegor i branschen.

Beijers två finalister är Beijer Byggmaterial/Bygg-Ole i Nacka och Beijer Byggmaterial i Malmö. I Nacka har man tillsammans med Nacka Vatten och Avfall startat ett utvecklingsprojekt för att skapa ett cirkulärt flöde för trä. Besökare till kommunens kretsloppscentral uppmanas att lämna återbrukat material i trä (brädor, reglar, skivmaterial) i en byggbod som Beijer sedan tar hand om och säljer användbart material som återbrukat trä.

– Att vi på det här sättet kan ge nytt liv åt byggavfall är både roligt och viktigt! Allt för mycket byggmaterial går idag till energiåtervinning eller deponi. Nu fångar vi upp en del av det som slängs på våra återvinningscentraler för att kunna erbjuda våra kunder att göra en insats för vår miljö, samtidigt som de får ett lägre pris för sitt bygge. Det är viktigt att vi börjar se byggavfall som en resurs – inte en belastning, säger Peter Bergengren, Bygg-Ole Nacka.

Den andra finalisten i Malmö satsar även dom på att hitta cirkulära flöden för trä och se till att det värdefulla materialet nyttjas till fullo för att minska mängden avfall.

Man har därför adapterat och börjat utveckla ett koncept, från Beijers danska systerföretag, man kallar Gentræ. Man samlar in använt trä, tar tillbaka det och sorterar upp det i olika kategorier. Inget av det som samlas in ska gå till spillo.

– Vi är oerhört stolta över nomineringen av Guldtrucken och hoppas såklart på vinst, men oavsett utfall har vi vunnit genom att vi lyckats få upp det cirkulära tänkandet kring våra resurser högre upp på agendan. Vi är också mycket tacksamma till Peab och Wihlborgs som med stor entusiasm deltog i pilotprojektet kring återbruk av trävaror, avslutar Mikael Gustavsson, regionsäljchef, Region Syd

Gå gärna in och läs motiveringarna samt rösta via denna länken.