Nyheter

Knut Rost, Diös: ”Den fastighetsägare eller byggherre som säger att vi inte påverkas, han ljuger”

Stigande räntor, kriget i Ukraina och inflation har förändrat spelplanen. Nu riktas sökarljuset mot bostadsmarknaden som i åratal, har haft medvind tack vare låga räntor.

2022 kommer det inte märkas att den ekonomiska situationen har förändrats. Projekten som byggstartas slutförs. Men 2023 kommer det märkas. Enligt Knut Rost, VD för Diös, kommer byggen att skjutas upp i samråd med kunderna.

– Det vi drabbas av nu med högre räntor, inflation, materialbrist och fördyringar, det ställer till det för framtida projekt, säger Knut Rost till Dagens Industri.

2022 påbörjas 12 500 småhus och 44 200 lägenheter i flerbostadshus – 2023 väntas det sjunka rejält: 11 000 småhus och 34 100 lägenheter i flerbostadshus. Går man tillbaka till toppåret 2021 innebär det 2023 en minskning med 30 procent färre påbörjade bostäder. En rejäl djupdykning, m.a.o.

För branschen är även materialbristen ett problem:

– Tidigare kunde man ringa ett samtal och nästa vecka kom ett tågset med tvättmaskiner. Så funkar det inte längre, utan nu får man jaga enkla grejer som elskåp. Det påverkar flödet i produktionen och priserna naturligtsvis, säger Olov Granström, försäljningschef för småhustillverkaren Älvsbyhus till Dagens Industri.