Nyheter

Framtiden för elkostnader

Nu när ränteläget går upp och elpriserna stiger i rasande takt så är det många som agerar domedagsprofeter. Hur ser motståndskraften ut i vår konjunktur och vad är det som orsakar alla dessa ökade kostnader. Det är något som berättas av elmarknadsexperterna på Elbyte.

Ökade månadskostnader på el

Bara sett tillsöktrycket på elavtal har Elbyte märkt av en stark trend som motsvarar det konsumentmarknaden upplever. El har blivit en het potatis och något som diskuteras på arbetsplatser och vid middagsborden hos familjer runtom i Sverige.

Orsaken till att elpriset gått upp är flertalet om vi ska göra en elpris prognos för framtiden men betydande är följande:

Kärnkraften har lagts ner och ersatts av förnyelsebar energi som inte producerar el jämt och ständigt samt går att skruva upp och ned enligt efterfrågan. Något t.ex. industrin efterfrågar.

Omvärlden, vi har elledningar som går till våra grannländer medan vi inte importerar många kwh el alls. Att tyskarna och polackerna valt att köra på gas från ryssen gör också att de hamnat i en beroendeställning som de vill ta sig ur med tanke på Ukraina-krisen. Men i Tyskland satsas det i alla fall bara hittils på grön energi och då kommer de behöva importera från grannländerna i EU.

Fåtal elproducenter som producerar el i några ordentliga mängder.

El på natten

Såklart det är billigare att tvätta och köra disken på natten säger många som man träffat på genom åren. Det de flesta dock inte vet är att man inte får något betalt för det om man har ett rörligt elpris. Detta då det bara är rörligt en gång per mån. Det betyder att elen inte är rörlig helt och hållet. Tur då att det kommit ett alternativ från först Greenely och sedan Tibber som följt i deras fotspår med att erbjuda el per timme. Då kan du se till att använda elen på natten och sänka dina elkostnader ordentligt. Jämför du elpriser på detta sättet finns det mycket pengar att spara. Se till att använda erbjudanden och rabatter för att framförallt skicka en signal till de stora elproducenterna om att du vill ha lägre elpris.

Bästa elpriset

För att sammanfatta vår prognos av elpriset och hur det kommer röra sig de kommande åren från 2022 till 2025 så har vi tagit en stor chansning med att gå all-in på grön el vilket vissa partier vill ändra på som Moderaterna, KD och SD. Då går vi i så fall tillbaka till status-quo med billig reglerbar el. Men chansningen på grön energi kan ju också falla ut väl och generera innovationer som driver utvecklingen framåt. Detta är den klassiska frågeställningen sedan industrialismens start. Den som är kvar i dåtiden riskerar också att hamna efter i utvecklingen. Europa och Sverige behöver något där vi ligger före resten av världen som gått starkare ekonomiskt sedan 60-talet som USA och Asien. Då kan detta vara vår chans att ha en av förhoppningsvis flera klimatkopplade konkurrensfördelar.