Nyheter

Årets innovation 12 maj – sätter fokus på samhällsbyggnadsutveckling

Årets innovation är en utmärkelse och mångårig tradition. Svenska Byggbranschens utvecklingsfond SBUF delar varje år ut belöningen till ett av de projekt vars projektresultat redovisats året före och som SBUF:s utskott valt ut efter vissa kriterier.

Tre av bygg- och installationsentreprenörernas projekt som slutrapporterat året före nomineras av SBUFs utskott och ett av dem kammar hem förstaplatsen. SBUF:s styrelse utser vinnaren och prisutdelning med seminarium är i år den 12 maj i Näringslivets hus Stockholm.

SBUFs projekt bidrar alla till en innovativ och utvecklande byggbransch och projektresultaten som nomineras uppfyller även ”lite till”. Utskottens urvalskriterier:

Projektet ska vara väl förankrat i branschföretagens vardag och utmärkas av stor branschnytta genom att bidra till gärna fler av följande:

mervärde för kund (funktion, kvalitet, kostnader) i branschföretagens produkter och tjänster

bättre arbetsmiljö för anställda i branschföretag

effektivare byggprocess där branschföretagens kompetens kommer mer till sin rätt

hållbar tillväxt inom byggsektorn

gynnsammare förutsättningar för innovationer och teknikutveckling

bättre ledarskap i branschföretagen

I år 2022 är det tre projekt inom olika ämnesområden: säkerhet & arbetsmiljö, digitalisering och jämställdhet och de hör förstås ihop och tillsammans utvecklar de Sveriges samhällsbyggnadsbransch.

De tre nominerade är:

1/En checklista för olycksövningar

Projektet presenterar en checklista för företagens förebyggande arbete för att minimera risk och konsekvenser vid olyckstillbud. Checklistan gör övningsarbetet enklare att utföra för både stora och mindre övningar oavsett byggarbetsplatsens karaktär eller förutsättningar.

Det viktiga är ”att” öva!

Projektet har använt en färdig metod, trenivåmetoden (3NS) från företaget Crisis Readyness Sweden AB som också använts av ambulans, brandkår och polis och fokuserar på samverkan och kunskap om hur man bör agera vid en olycka.

Läs slutrapporten:

Checklista för olycksövningar i byggbranschen, projekt 13671

Kortfilm: 

Checklista för olycksövningar i byggbranschen – YouTube

Sökande företag var Brixly AB med projektledare Tobias Hagrenius och i projektgruppen ingick också Tuve Bygg och Serneke.

2/En jämställd byggprocess för en attraktiv byggbransch

Syftet med det här projektet ”En jämställd byggprocess för en attraktiv byggbransch” var att undersöka beställarens och entreprenörens möjligheter att påverka jämställdheten i byggbranschen genom åtgärder riktade inom själva byggprocessen.

Projektresultatet är en färdplan utifrån slutsatserna som innefattar faktorer och nyckelprocesser för att företagen ska lyckas med jämställdhetsarbetet och uppnå synergieffekter i processen, i punktform:

– Styr mot jämställdhet – effektivt jämställdhetsarbete är en strategisk ledningsfråga

– Bygg kompetens – medvetenhet, förståelse och verktyg om normer och maktstrukturer.

– En ny byggnorm – byggd på öppenhet, inkludering, vänlighet och lyhördhet.

– Agera – ta ansvar över värderingar och beteenden på arbetsplatserna, våga se!

– Ställ krav – kontraktet är en central del och diskrimineringslagen är tydlig att ställa krav utifrån.

– Fem myror är fler än fyra elefanter – många myrsteg snarare än gigantiska förbättringar

Läs slutrapporten:

Färdplan för jämställd byggprocess, projekt 13784

Kortfilm: 

En jämställd byggprocess för en attraktiv byggbransch – YouTube

Sökande företag i projektet var Byggdialog AB med projektledare Hanna Johansson och i projektgruppen ingick också Viktoria Sundquist Chalmers Tekniska Högskola och William Stensönes från Lokalförvaltningen i Göteborgs stad.

3/Kan VR förbättra kunskapsåterföringen från produktionen till projektering?

Hur kan ett Virtual Reality-gränssnitt till BIM-modellen användas för att bättre och mer effektivt involvera och tillvarata produktionskunskap i företagens projekteringsfas? Grundtanken i projektet har varit att låta personal med erfarenhet från produktionen identifiera, lösa och hantera problem virtuellt innan de når byggarbetsplatsen.

Studien har funnit exempel på utmaningar och också bättre, mer produktionsanpassade lösningar. Den visar att VR-tekniken har ett värde och är mogen för att användas kontinuerligt i skarpa projekt. Här spår projektet att en ny generation av fristående VR-headset kan öppna upp för än bättre möjligheter.

Se en film från projektet:

Kan VR förbättra kunskapsåterföring från produktionen under projektering?

Läs slutrapporten:

Kan VR förbättra kunskapsåterföring från produktionen under projektering? Projekt 13763

Kortfilm: 

Kan VR förbättra kunskapsåterföringen från produktionen till projektering? – YouTube

Sökande företag i projektet var NCC Sverige AB och projektledare Mikael Johansson och Mattias Roupé Chalmers Tekniska högskola. NCC, Peab, Skanska, GK Vent, och WSP har också medverkat i projektet.