Nyheter

Det senaste om elbilsladdning – utvecklingen går blixtsnabbt framåt

Allt fler väljer en eldriven bil framför andra alternativ när det är dags att införskaffa sig en ny bil. Det har länge funnits en viss motvillighet till att ta steget över från bensin- och dieselbilar till elfordon, men nu råder det knappats någon tvekan om att laddhybrider och elbilarna befäst sin plats på marknaden. En av många anledningar till att fler vågar ta klivet över till beror på framstegen inom laddningen av dessa fordon.

Låt oss ta en titt på några av trenderna inom elbilsladdning.

Mycket händer inom elbilsladdning

Laddningsprocessen har ofta benämnts som en av de främsta trösklarna till att införskaffa sig en elbil. Det är fortfarande något som är viktigt att ta i beaktande, men alternativen för hur du kan ladda din bil (du kan hitta flera exempel inne på laddboxtest.se) är fler än någonsin tidigare.

Utvecklingen har gått, och går fortfarande, snabbt framåt när det gäller elbilsladdning – och den lär fortsätta göra det även de närmaste åren. För privata elbilsägare syns det tydligast på de förbättrade valmöjligheterna av laddboxar, men också att laddningen går snabbare. Laddboxar med en effekt på 11 kW är fortfarande fullt tillräckligt för de flesta, men de nyare alternativen med en effekt på 22 kW är en trygghet för många som vill framtidssäkra.

Snabbare laddning och längre räckvidd har gjort att intresset för elbilar ökat ordentligt. Så länge det fortgår kommer vi garanterat att få se en fortsatt snabb utveckling på marknaden för elbilsladdning.

Det mesta tyder på att laddning med laddbox där man bor kommer att fortsätta vara den primära laddningsmetoden, men även ute på vägarna händer det en hel del.

Ständigt förbättrad tillgänglighet

Även utanför hemmet går utvecklingen alltså framåt – inte minst när det kommer till tillgängligheten av laddstolpar och laddboxar. I skrivande stund finns det över 2 600 laddstationer tillgängliga för allmänheten i Sverige, vilket motsvarar nästan 14 500 laddpunkter.

Laddpunkterna blir ständigt fler både längs vägarna och på platser som allmäna parkeringsgarage och hotell. Ett exempel hittar vi i Göteborg, där man i Norra Annedalsgaraget nyligen installerat över 300 nya laddpunkter. Har du varit orolig över att hitta laddpunkter när du är ute och åker börjar det med andra ord se allt ljusare ut på den fronten.

Precis som med laddboxarna till hemmet, så blir laddstolparna längs vägarna allt effektivare. I dag finns över 1 600 laddpunkter ute i landet som erbjuder snabbladdning, vilket innebär laddning med en effekt på 150 kW. Inom bara några år förväntas det dock finnas snabbladdning med 350 kW, så att många bilar kommer att kunna laddas på bara 10 minuter.

Norden leder vägen för elbilar

En av anledningarna till att utvecklingen för elbilsladdning går så snabbt framåt beror som sagt på det ökade intresset för elbilar. Christopher Erni, vd på den schweiziska laddtillverkaren Juice, beräknar till och med att 50 procent av alla nya bilar i Europa kommer att vara elbilar 2025.

Till Mestmotor säger Erni att prognosen delvis grundar sig på försäljningen av elbilar i Norden. De positiva siffrorna från de nordiska länderna tyder på att elbilar är funktionella även i kallare klimat, vilket bidrar till att påskynda övergången till elfordon.

Alternativen blir fler och såväl privata som publika laddpunkter blir allt effektivare – och så ser det ut att fortsätta även de närmaste åren. Framtiden ser med andra ord ljus ut för alla som vill ladda sin elbil så snabbt och effektivt som möjlig