Nyheter

Kom ihåg hyreskontraktet när du hyr ut din bostad! 

Ett hyreskontrakt blir ett kvitto på att villkoren som du och din hyresgäst har kommit överens om ska gälla under hyresperioden. Det hjälper dig att undvika onödiga och kostsamma konflikter och tvister.  

Varför är det viktigt att upprätta ett hyreskontrakt?

Visste du att en hyresgäst har rätt enligt lag att få ett skriftligt hyreskontrakt? Ett hyreskontrakt är inte bara en rättighet för din hyresgäst, utan också en trygghet för er båda. Med ett hyresavtal blir det nämligen tydligt redan från början vad det är som gäller under hyresperioden. Skulle det bli en konflikt mellan dig och din hyresgäst kan hyresavtalet vara nyckeln till att lösa den konflikten. Då undviker du tidskrävande och kostsamma juridiska tvister med hyresgästen.

Det finns en del lagar och regler som du måste följa när du hyr ut din bostad. Till exempel finns det regler för hur hög hyra du får ta ut och hur lång uppsägningstiden minst måste vara. Ett hyreskontrakt blir därför en försäkran för hyresgästen att lagens regler följs.

Ett hyreskontrakt med Jurio är en trygghet när du hyr ut din bostad

Det kan kännas läskigt och krångligt att hyra ut sin bostad eftersom det finns flera lagar som man måste följa. Dessutom är det olika lagar som gäller beroende på om du hyr ut en hyresrätt, en bostadsrätt eller en villa. Vi på Jurio håller koll på alla krångliga regler åt dig så att du kan vara säker på att hyreskontraktet uppfyller rätt lags krav. På det sättet undviker du kostsamma konsekvenser om ditt hyresavtal skulle bryta mot lagen. Vi hjälper vi dig till exempel med att reda på hur mycket hyra du får ta ut. Tryck här för att skapa ditt hyreskontrakt med Jurio.

Vilken typ av hyreskontrakt behöver du?

Reglerna om uthyrning varierar beroende på vad det är för typ av uthyrning. Ska du hyra ut hela din hyresrätt eller bostadsrätt innebär det att du hyr ut bostaden i andra hand. Då är det klokt att upprätta ett hyreskontrakt. Med det kan du bestämma hur lång hyresperioden är, uppsägningstiden och om bostaden ska hyras ut möblerad. Med ett hyreskontrakt blir det också enkelt att bestämma vem som ska ansvara för eventuella skador som uppstår under hyresperioden.

Om du ska bo kvar i bostaden och bara hyra ut en del av den är hyresgästen inneboende hos dig. I den situationen kan det vara bra att klargöra i hyreskontraktet vilka utrymmen som hyresgästen har tillgång till eftersom ni faktiskt ska bo i bostaden tillsammans. Det är också viktigt att vara överens om hur el och andra avgifter ska fördelas. Att upprätta ett hyreskontrakt är det enklaste sättet att försäkra att villkoren följs av din hyresgäst.

Skapa ditt hyreskontrakt med Jurio!

Det är svårt att hålla koll på alla regler man måste anpassa sig till när man ska hyra ut sin bostad. När du skapar ett hyresavtal med Jurio håller vi därför koll på alla relevanta regler åt dig, oavsett vad det är för bostad du hyr ut och om du hyr ut den i andra hand eller till en inneboende.

Dessutom är processen snabb och enkel. Du skapar ditt hyresavtal genom att svara på frågor i vårt digitala formulär, och din hyresavtal anpassas automatiskt efter dina svar. På bara 10 minuter får du ett färdigt hyreskontrakt som både är juridiskt giltigt och skräddarsytt efter din situation. Dessutom sparar du 2 000 kronor i jämförelse med en traditionell advokat. Skapa ditt hyreskontrakt redan idag!