Nyheter

Woodsafe Academy – kunskapslyftet för dig som bygger i trä

Med ökat byggande i trä ökar också behovet av att brandskydda trä. Det finns många metoder och produkter, men många som bygger i trä saknar kunskap om vad man ska använda och hur.

För att råda bot på det lanseras Woodsafe Academy, där lättsam information blandas med avancerade fakta om brandskydd av trä.

– Kunskaperna om trä har inte hängt med det ökade användandet. Vad gäller trä och brandskydd så är det många som inte känner till vad som är rätt och vad som är fel, än mindre hur man tolkar certifierande dokument, konstaterar Thomas Bengtsson, som är ägare och vd på Woodsafe Timber Protection AB.

Det finns flera tekniker för att brandskydda trä. Woodsafe Timber Protection är sedan 30 år specialiserat på brandskyddsimpregnering av trä.

Kunskapslyft för branschen

Nu lanserar Woodsafe Timber Protection utbildningskonceptet Woodsafe Academy som ska vara en hjälp att göra rätt för alla som arbetar med brandskyddat trä.

– Vi får många telefonsamtal och mejl med frågor om brandskydd av trä. Det är tydligt att det finns ett stort glapp i behovet av kunskap. Vår tanke är att Woodsafe Academy ska vara ett kunskapslyft i branschen, säger Thomas Bengtsson.

Att välja rätt brandskydd

Han påpekar att det är viktigt att intressenterna inte enbart titta på brandskyddsklass när man väljer brandskydd. En brandklass berättar ingenting om brandskyddets lämplighet att använda i väderutsatta miljöer, exempelvis fasadbeklädnad.

– Woodsafe Academy handlar inte om att vi ska framhålla vår produkt. Vi vill dela med oss av de erfarenheter vi fått under 30 års arbete med brandskydd av trä. Om vi kan höja kunskapsnivån genom att förmedla raka fakta så att branschen enkelt kan få svar på sina frågor, kommer det att gynna alla seriösa aktörer inom träbyggnadsindustrin. Förhoppningsvis leder det även till minskade ekonomiska förluster orsakade av felaktiga beslut och felaktigt användande, understryker Thomas Bengtsson.

Webkurser

Woodsafe Academy kommer att lanseras under Q3 2022 på Woodsafes hemsida.

Där kommer intresserade och målgrupper finna webkurser med ämnen från det allra mest grundläggande om trä och brandskydd till fakta som arkitekter, byggherrar, byggare, projektörer och upphandlare kan ha nytta av i sitt arbete. Efter varje kurs får den som genomfört och medverkat ett intyg på att man har förbättrad förståelse och kunskap om att bygga i trä och hur man använder det.

– Vi vill att det ska vara intressant från både låg och hög kunskapsnivå. Ett enkelt exempel kan vara att visa hur olika träslag ser ut, något som alla inte känner till. Men det kan även vara hur man upphandlar brandskyddat trä, information om harmoniserad provning och produktstandard, eller vilken typ av brandskydd och metod som kan användas beroende på om det är inomhus eller utomhus.

Kunskap och nätverkande

Woodsafe Academy består förutom den digitala delen på hemsidan även av seminarier vid Woodsafe Timber Protections fabrik i Västerås.

Intressenter som arkitekter, byggherrar och brandkonsulter som verkar i byggbranschen bjuds in till halvdagsseminarier.

– Tanken är att vi informerar om brand, uppbyggnad och vidareförädling. Det kommer även vara information om lagar och regler, men även olika metoder, beprövade fasadbeklädnadsystem, interiör kontra exteriör användning av trä samt konkreta tips hur man går till väga och vad man ska tänka på.

Till varje träff bjuds någon partner eller branschspecialist in, för att dela med sig av kunskaper inom sitt område. Det kan vara en tillverkare som berättar hur man bygger hus i trä, en specialist på brandskyddsmålning eller en brandskyddskonsult som förklarar regelverk.

Arkitekter, byggherrar och byggare kommer kunna se fler möjligheter att bygga i trä. Inköpare av trä kommer kunna förstå bättre vad som är rätt eller fel och därmed direkt göra besparingar på minskad reklamation och felaktiga beslut.

Efter föredragen blir det en rundvandring i fabriken där Woodsafes värdekedja att brandskyddsimpregnera trä och hållbarhetsarbete visas och förklaras på plats. Det hela avslutas med en trevlig gemensam lunch.

– Förutom värdefull kunskap får deltagarna träffa branschkollegor och prata om gemensamma frågor samt möjlighet att utöka sina nätverk och se konkret hur andra har löst sina byggen i trä.

Fakta och underhållning

På den digitala delen av Woodsafe Academy kommer det utöver seminarierna även att finnas animerade filmer, underhållande quizz, faktablad och tester som kan göras online för att se vad man lärt sig.

– Om det är för hög nivå med endast tekniska termer orkar ingen ta till sig det. Därför blandar vi upp hårda fakta med lite lättsammare inslag. Vi hoppas att de som arbetar med byggande i trä vill ta till sig detta. Förhoppningsvis kan vi då tillsammans också städa upp lite i branschen och vara proaktiva och förebyggande genom att lyfta kunskapsnivån, hoppas Thomas Bengtsson.

Kunskap ökar möjligheter att bygga i trä

Exempel på Kunskapslyftet:

Vad är en standard

Olika träslags egenskaper och möjligheter

Åldringsprocessen

Monteringsförhållanden

Fasadbeklädnadssystem

Exteriör vs Interiör användning

Vad säger lagen

Hållbart byggande i trä och alternativ

Dokumentförståelse

Vad är likvärdigt

Livslängd

Olika typer av brandimpregnering

Vem bär ansvar

På bilden: Nu lanserar Woodsafe Timber Protection utbildningskonceptet Woodsafe Academy som ska vara en hjälp att göra rätt för alla som arbetar med brandskyddat trä

Bild: Woodsafe