Nyheter

NORDBYGG: Oplanerbar el kräver smarta värmepumpar

Storskalig förbränning och växthuseffekten är en ”jättestor utmaning” för oss alla och driver i princip alla sektorer på förändringen mot elektrifiering.

– Så även inom värmesektorn, fortsatte Martin Forsén, Manager International Affairs på NIBE Energy Systems vid sitt eftermiddagsframträdande på tisdagen på Nordbygg 2022:s Energismartscen på Stockholmsmässan.

Temat för Martin Forséns, Nibe Energy System, framträdande på Energismartscenen på fackmässan Nordbygg var framtidens värmepumpar.

Där det, enligt Forsén, redan åren efter sekelskiftet skedde ett genombrott för eldrivna värmepumpar. Och där nu utvecklingen mot fler värmepumpar, men hänsyn till växthuseffekten, ytterligare måste accelerera.

En utmaning i sammanhanget, konstaterade Forsén, är samtidigt den snabba utvecklingen mot förnybar men ”oplanerbar energi” som vindkraft och sol.

– Vi kommer under de närmaste åren att få en väldigt kraftig tillväxt av vindkraft i Sverige, konstaterade Martin Forsén.

Under sin föredragning redovisade han samtidigt en färsk kurva som visade på, särskilt i södra Sverige, stora variationer på elpris och förbrukning under dygnet. Med pikar morgon och kväll som bör reduceras och garderas med innovativ och framtidsinriktad teknik för eluppvärmning.

Vilket i sin tur kommer att ställa ökade krav på utveckling vad gäller köldmedier, värmeväxling, lågenergi och kompressorer på framtidens värmepumpar, löd Martin Forséns egna rubricerade sammanfattning.

”Smart Price Adaption”

Nibe Energy Systems har, berättade Martin Forsén, sedan flera år tillbaka en etablerad tjänst med beteckningen ”Smart Price Adaption”.

Där styrutrustning kommunicerar och tar in elpriserna 24 timmar innan de kommer att inträffa. Sedan styrs värmepumpen optimalt och undviker de höga pristopparna.

– Nu börjar vi se att det finns ett drag efter den här typen av produkter tillade Martin Forsén, Manager International Affairs på NIBE Energy Systems, på tisdagseftermiddagen från Innovationsscenen och Nordbygg 2022 på Stockholmsmässan.

På bilden: Manager International Affairs Martin Forsén, NIBE Energy Systems