Nyheter

Hitta rätt kondensatorer för ditt ändamål

Vad är en kondensator? Jo, kondensatorer är små komponenter som är lagrade med energi och kan användas för många olika saker, som att blockera likström, lagra energi samt att skapa och forma vågformer. Det finns många olika kondensatorer på marknaden och beroende på vad man behöver den till, kan man välja mellan olika modeller.

Man mäter kondensatorns kapacitet att lagra energi i så kallade kapacitan, som i sin tur mäts i farad (eller F, som beteckningen heter). Farad är en otroligt stor enhet så man talar oftast om pikofarad, eller mikrofarad, när man mäter energin i en kondensator. Utöver Farad så är har varje kondensator en maxgräns på vilken spänning den får uppnå. Spänningen mäts i volt, precis som i ett batteri.

Olika typer av kondensatorer

En kondensator fungerar ungefär som ett batteri i och med att den kan lagra energi, för att kunna användare under ett senare skede. Det finns många olika typer av kondensatorer och vilken typ man ska köpa beror helt och hållet på vad man ska använda produkten till. Två av de vanligaste typerna av kondensatorer kallas för elektrolytkondensatorer och keramiska kondensatorer. Skillnaden mellan dessa två är hur känsliga de är när det kommer till polarisering, alltså kopplingen mellan plus- och minuspolerna.

En elektrolytkondensatorer är mycket känsligare än en keramisk kondensator, då den inte får polariseras fel. Medan en keramisk kondensator kan polariseras hur som helst då den inte är känslig för fel-polarisering.

När ska man köpa en kondensator?

Kondensatorer kan användas till väldigt många olika saker och om du ska köpa en, vet du förmodligen själv vilken modell du behöver för ditt ändamål. Det är inte något som används till vardagssysslor, utan hellre när man arbetar med elektricitet. En kondensator kan bland annat omvandla växelspänning till likspänning, vilket innebär att den omvandlar strömmen från till exempel ett vägguttag.

På time.eu kan du hitta mängder av olika modeller på kondensatorer, för alla möjliga typer av ändamål. Du ställer enkelt in filter på hemsidan för att hitta den modellen du söker efter och du kan välja mellan keramiska kondensatorer, elektrolytkondensatorer, polypropylenkondensatorer, polyesterkondensatorer och mycket, mycket mer. Du hittar även olika modeller beroende på vilken kapacitans, tolerans, mått och satstyp.

Är du på jakt efter kondensatorer av hög kvalitet för alla ändamål? Besök time.eu där du hittar mer än 500.00 olika produkter att välja mellan!