Nyheter

Storsatsning skjuts fram på grund av världsläget

Örebrobostäder skjuter fram planerade nybyggnadsprojekt. Bland annat berörs prestigebygget Tamarinden.

– Det beror framför allt på osäkerheten som är just nu, säger Jan Dahlkvist, byggchef på Öbo till Byggvärlden.

Enligt byggchefen handlar det inte direkt om materialbrist eller ökade materialkostnader, utan snarare det osäkra läget som råder.

– Det är framför allt det som händer i Ryssland och Ukraina. Personligen tror jag att man om några månader kommer att se åt vart det bär. Det känns inte så dramatiskt detta. Och om man skjuter lite på byggstarten för till exempel Tamarinden så är det inte säkert att det ens påverkar sluttiden. Men vi har sagt att vi ska ta ett nytt beslut efter sommaren och se vart det här tar vägen,  fortsätter Jan Dahlkvist.

Bakom storsatsningen Tamarinden står Örebro kommun, Örebrobostäder, Magnolia, Friendly Building, Tornet och Serneke. Infrastrukturutbyggnaden har redan satts igång och planen var att påbörja bygget  av bostäder till hösten.

Fakta Tamarinden:

Örebros nya bostadsområde Tamarinden i Sörbyängen planeras för att bli en hållbar och smart stadsdel där vi skapar förutsättningar för ”människor att möts och där husen delar energi”. Området karaktäriseras av nytänkande och innovation och är ett viktigt steg i riktningen mot klimatneutralitet.

Tamarinden ska bli en energismart stadsdel. Tillsammans med områdets byggaktörer ÖBO, Friendly Building, Magnolia, Serneke och Tornet pågår en innovationsprocess där målet är att skapa förutsättningar för att området ska kunna, reducera, producera, lagra och dela energi i ett lokalt energisystem. Detta för att bidra till mer lokalt producerad och förnybar energi, kapa effekttoppar och avlasta stamnätet, öka flexibilitet och spara stora mängder energi.