Nyheter

Spektakulärt tornbygge i Jönköping

NCC och JKPG Fast bygger nya Science Park Towers – ett kvarter i centrala Jönköping. Science Park Towers, som kommer bestå av kontorslokaler samt konferens- och eventytor, omfattar drygt 13 000 kvadratmeter och Ramirent deltar i planeringen för att skapa ett effektivt flöde och levererar till hela projektet.

Mitt i Jönköpings stadskärna reser NCC och JKPG Fast, byggnaderna Science Park Towers. På en tegelbas, som kommer bli restaurang och lounge, byggs fyra torn i olika höjd. Tornen ska vara från sju till femton våningar och kommer under sommaren 2023 att bli hem till företag, konferenser och event. Till detta innovativa projekt har Ramirents valts som leverantör, både till NCC och till projektets underentreprenörer.

– Vi på Ramirent kommer att leverera maskiner, tjänster och utrustning till hela projektet. Vi jobbar nära våra kunder och är delaktiga vid veckomöten, för att följa processen och säkerställa att allt flyter på som det ska, säger Fredrik Gustavsson, Kundcenterchef på Ramirent Jönköping.

Lösningar som förenklar

Science Park Towers byggs med fokus på hållbarhet och resurseffektivitet, något som rimmar väl med Ramirents hållbarhetsvision. Samtidigt är byggytan komprimerad, vilket ställer höga krav på både planering och säkerhet.

– Det finns väldigt lite plats på byggarbetsplatsen och byggnaderna blir höga, så det gäller att saker och ting kuggar i på ett smidigt sätt. Vårt mål på Ramirent är alltid att hantera projekt på ett kostnadseffektivt och miljöriktigt vis, och att hitta lösningar som förenklar för våra kunder. Därför är vi måna om att vara delaktiga under möten på byggarbetsplatsen, för att kunna planera för bra flöden och för att tillföra kunskap som gör att projektet löper smidigare och enklare, säger Fredrik Gustavsson.

Fasta leveransturer

– Ramirentskolan har hjälpt till med utbildningar för personal och vi har varit behjälpliga med tips och råd vid montering av fallskydd. Vi har även veckotillsyn av liftparken och vi gör funktionskontroller för att minimera driftstopp på bygget. I grund och botten handlar det om att optimera byggarbetsplatsen så att den är både säker och effektiv, tillägger Fredrik.

För att minimera antalet transporter till och från byggarbetsplatsen jobbar Ramirent med fasta leveransturer för transporter och returer. På så vis sprids inte transporterna över dagen och det blir enklare att planera och effektivisera leveranser. Dessutom används RamiConnect i projektet och även RamiGreen ska implementeras.

– Med RamiConnect kan vi se till att rätt maskiner är på bygget, och att maskiner som inte längre behövs snabbt skickas tillbaka. Vi ska även börja använda RamiGreen i projektet, vilket kommer ge en bättre översyn av maskinparken och underlätta valet av maskiner som är miljöklassade, säger Fredrik Gustavsson.

Projektet Science Park Towers genomförs i partnering och byggs med höga krav på bland annat låg energiförbrukning, god inomhusmiljö och sunda material. Det första spadtaget togs i januari 2021 och byggnaderna förväntas stå färdiga under sommaren 2023.