Nyheter

Filborna vattentorn tog hem Kasper Salin-priset 2021 och Helsingborg har fått en ny stolthet

Under torsdagen belönades vattentornet i Filborna med det prestigefyllda Kasper Salinpriset för dess hög arkitektoniska kvalite. För tredje året i rad delades utmärkelsen ut av Arkitekturgalans guldpartner GROHE.

Nordens största mötesplats för arkitektur – Arkitekturgalan hölls 2022 på Kulturhuset i Stockholm där flera prestigefyllda arkitekturpriser delades ut – däribland Kasper Salin-priset som tilldelas ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. För tredje året i rad delades priset ut av galans guldpartner, GROHE.

Årets vinnare blev Filborna vattentorn i Helsingborg som Wingårdhs arkitektkontor ligger bakom och som beställts av NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp). Den starka och uttrycksfulla formen är en ring med en diameter på 90 meter som vilar på 24 pelare och är byggd för att hålla i närmare 120 år.

”Från antikens akvedukter till svampen i Örebro har det funnits en ambition att utveckla teknik och arkitektur i samverkan. Resultaten har ofta blivit häpnadsväckande vackra, beständiga och
ikoniska byggnadsverk i sina landskap. Att utnyttja vattnets egen tyngd för distribution är en gammal och energieffektiv metod. Här har både arkitekten och arkitekturen bidragit till en lösning som vi hoppas i förlängningen ska visa sig vara lika hållbar som romartidens betong”, löd juryns vinnarmotivering.

GROHE, guldpartner och prisutdelare, var stolta över att ha räckt över utmärkelsen till det vackra vattentornet som byggts med ett stort hållbarhetsfokus.

– Jag måste börja med att säga ett stort grattis till alla som varit involverade i detta vackra projekt. Filborna vattentorn påminner om en klassisk akvedukt med en storslagen arkitektur som bjuder på en rumsupplevelse utöver det vanliga. Dessutom gör konstruktionen att vattnet som pumpas upp i tornet kan röra sig lätt och med ökad genomströmning förblir dricksvattnet rent och behåller sin goda smak, säger Christina Holmberg, PR & Communications Manager Nordics.