Nyheter

Vad är en konstruktionsritning?

En konstruktionsritning eller en K-ritning är ett tekniskt dokument som visar exakt hur en byggnad ska vara byggd för att få rätt egenskaper och bärighet. K-ritningen kan vara på maskiner eller maskindelar, båtar, fartyg eller andra farkoster men vanligast för gemene man är på en viss inredningsdetalj eller en byggnad.

I en byggnad ska den ange byggnadens bärande konstruktion i detalj. Syftet med Konstruktionsritningar är att ge kommunen, byggherrar och förvaltare en övergripande bild av byggnadens egenskaper och framtida lastkapacitet.

Snabbare bygglov med rätt konstruktionsritning

När du ansöker om ett bygglov ska det alltid finnas med en konstruktionsritning för att ansökan ska anses vara komplett. Det är viktigt att ritningen är tydlig, korrekt och ha rätt kvalitet för att den ska godkännas av kommunens byggnadsnämnd. När du lämnar in din ansökan går det snabbare om den är komplett med en konstruktionsritning och de handlingar som byggnadsnämnden i din kommun kräver. Den ska också vara skriftlig.

Om ansökan inte är komplett kan byggnadsnämnden begära in komplettering inom tre veckor efter att du lämnat in handlingarna – vilket gör att förfarandet senareläggs och det tar längre tid innan du får beslutet. Det vanligaste är att man tar hjälp för att göra K-ritningarna och då gärna med ett företag som sköter hela processen med bygglovet så att allt blir rätt från början. Ett företag med en helhetslösning är att föredra så att man slipper kontakta olika aktörer för de olika handlingarna.

Strikt kvalitetsgaranti

Du bör alltid anlita ett företag som har långvarig erfarenhet att göra K-ritningar och att hjälpa dig genom processen att ansöka om bygglov. Då det är av yttersta vikt att ritningarna blir korrekta ska du kontrollera att företaget du anlitar har en strikt kvalitetsgaranti samt att de följer de lagar, regler och rekommendationer som finns i Plan- och bygglagen. Det är också viktigt att du ser över vilka olika jobb som företaget gör och har gjort för att få en helhetsbild av hur de arbetar – ju mer mångsidigt desto bättre. Även ett fast pris och en tydlighet av vad som ingår i det är att föredra.

Recensioner

När du hittat din leverantör av konstruktionsritning återstår att titta på vad tidigare kunder tycker om de uppdrag de utfört och om de är nöjda eller inte. Om ett företag har bra recensioner och omdömen kan du ofta lita på att det stämmer då det är tidigare kunder som gett dessa. Tänk också på att om du själv är nöjd med ett företags service, prestation och slutprodukt att också du ger ett omdöme och en recension för att hjälpa framtida kunder.