Nyheter

Byggbolag i toppen när Sveriges Bästa Arbetsplatser 2022 utses

När Sveriges Bästa Arbetsplatser rankas för tjugonde året i rad är 7 organisationer inom byggbranschen med på listan. 4 av dem återfinns i den absoluta toppen. Det är protek, WH Bolagen, Pilotage och Hilti som alla rankas topp tre inom sina storleksordningar.

Det är Great Place to Work som har undersökt arbetsplatskulturen för 19,8 miljoner medarbetare i 106 länder, däribland Sverige. Rankingen över Sveriges Bästa Arbetsplatser baseras på medarbetares egna upplevelser av sin arbetsplats och hur organisationen arbetar med tillit, ledarskap, innovation, utvecklingsmöjligheter och värderingar.

De som fått högst betyg på båda delar hamnar på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser™

7 av 55 på listan verksamma inom byggbranschen

I år uppfyller 55 svenska organisationer kraven för att rankas på den åtråvärda listan, 7 av dessa är verksamma inom byggbranschen. 

– Byggbranschen har förstått att engagerade medarbetare ger fler och bättre innovationer, vilket är avgörande för att skapa lönsamma och hållbara verksamheter, säger Maria Grudén, vd på Great Place to Work.

Protek, som arbetar med konsultverksamhet inom bygg- och fastighetsbranschen, rankas nr 1 på listan över medelstora organisationer.

– All förändring startar hos oss själva, så hur vi ser på oss själva och vår egen arbetsplats är inte oviktigt. När det finns förutsättningar för att vara transparenta, inkluderande, nyfikna och i ständig förändring skapas engagemang vilket jag tror varit proteks recept. Samtidigt är detta bara en milstolpe, vi är inte nöjda här, vi måste gå utanför oss själva, vår organisation och de projekt vi verkar i. När vi lyckas med detta skapar vi inte bara de bästa arbetsplatserna utan även bidrar till ett bättre samhälle, det är vår mission, säger Oscar Andersson, koncernansvarig.

WH Bolagen rankas nr 2 på listan över medelstora organisationer.

– Roligt att se så många byggbolag på listorna. Vi får ofta höra att vi är unika i branschen, detta är ett fantastiskt kvitto på det vi alla känner när vi går till arbetet varje dag. Vi har kämpat i flera år med att skapa en arbetsplatskultur där alla anställda kan vara sig själva, ges rätt förutsättningar att utföra sitt arbete med stöttning från chefer och kollegor. Det har tagit tid och kräver tålamod men har också givit stort resultat. Vi har fortfarande utmaningar, men det är lättare att arbeta med förbättringar när vi har en stabil grund att stå på. Vi är en platt organisation med en blandning av yrkesarbetare och tjänstemän. Vi verkar i olika roller, men alla har samma mål och det finns alltid en kollega nära som hjälper dig med dina frågor. Det anser vi är en av nycklarna till vår goda kultur, säger Amanda Jacobsson, HR-ansvarig på WH Bolagen.   

Pilotage, som är projektledare och rådgivare till fastighetsägare i deras byggprojekt, rankas nummer 2 på listan över små organisationer.

­– Pilotage är ingenting utan människorna. Därför är det både roligt och viktigt att vi blir uppmärksammade i en undersökning som helt bygger på medarbetarnas upplevelse, säger Michael Swall, VD för Pilotage.

Hilti legender på listan

Hilti har varit med på rankingen över Sveriges Bästa Arbetsplatser varje år sedan 2012. Enligt Great Place to Work utses de organisationer som varit med i över 10 år till legender.

­– Under tio års tid har vi med oss hela sex 1:a placeringar, tre 2:a placeringar och en 3:e placering bland Sveriges Bästa Arbetsplatser. Det är en otro­ligt häftig merit, vilken hänger ihop med den fantastiska resa Hilti har genomgått under dessa år där vi lagt vikt på att utveckla en företagskultur som utmärks av närhet, stöttning och att se varje medarbetare i sitt dagliga arbete. Denna filosofi har gett oss ett fantastiskt fundament för vår organisation med nöjda medarbetare som tycker att det är kul att komma till jobbet samt är med och skapar fe­nomenala affärsresultat, genom passion för sitt jobb och engagemang för bolaget varje dag. Mycket förändras, men fundamentet och tanken att våra medarbe­tare är vår viktigaste tillgång förblir oföränd­rad, säger Axel Franck, General Manager på Hilti Svenska AB.

Sveriges Bästa Arbetsplatser 2022: bygg
protek – nr 1 (medelstora org)
WH Bolagen – nr 2 (medelstora org)
Pilotage – nr 2 (små org)
Hilti – nr 3 (stora org)
Wikström AB – nr 6 (små org)
MTA Bygg och Anläggning – nr 11 (stora org)
OilQuick – nr 23 (medelstora org)
Om Sveriges Bästa Arbetsplatser™
Great Place to Work® har undersökt arbetsplatskulturen för 19,8 miljoner medarbetare i 106 länder, däribland Sverige. De har dels tittat på medarbetarnas egna upplevelser av arbetsplatsen, dels analyserat hur organisationen arbetar med tillit, ledarskap, innovation, utvecklingsmöjligheter och värderingar. De organisationer i Sverige som fått högst betyg på båda delar rankas som Sveriges Bästa Arbetsplatser™.