Nyheter

Vinnarteam utsett – Håll Nollans arbetsmiljöpris 2022

Idag, under Construction Summit i Stockholm, delades Håll Nollans arbetsmiljöpris ut för fjärde året. De som tog hem årets upplaga av priset är team Långdal dammrivning!

Håll Nollans arbetsmiljöpris uppmärksammar team som gjort skillnad gällande de absolut viktigaste frågorna för bygg- och anläggningsbranschen – att alla på arbetsplatsen kommer hem oskadda efter en arbetsdag. Arbetsmiljöpriset 2022 delades idag ut till Boliden och Skanska för deras gemensamma arbete under rivningen av Långdalsgruvans invallningsdamm i Skellefteälven.

Juryns motivering:

”Vinnarna har genom ett nära samarbete och gemensamma värderingar förverkligat höga arbetsmiljöambitioner genomgående i projektet. Kulturen har präglats av att arbetsmiljö genomsyrat samtliga steg – från de tidiga skedena, genom anbudsprocessen och under hela produktionen.

Det här teamet har tillsammans arbetat för att skapa förutsättningar att leva upp till de höga arbetsmiljöambitioner som sattes för projektet. Boliden arbetade med att skapa goda förutsättningar för arbetsmiljö tidigt i processen, bland annat genom en väl genomarbetad arbetsmiljöplan och att i upphandlingen lägga stor vikt vid att utvärdera entreprenörernas genomförandeplan. Flera anbudslämnare intervjuades och uppdraget gick slutligen till Skanska, som fick högst poäng vid bedömning av miljö och arbetsmiljö.”

Under produktionen fokuserade teamet, Boliden och Skanska, på att bygga upp en god säkerhetskultur, en aktiv riskhantering, en transparent kommunikation och öppen dialog med samtliga inblandade i projektet.

Rivningen av Långdalsgruvans invallningsdamm i Skellefteälven klassades som ett högriskprojekt av Boliden med stora utmaningar både miljö- och arbetsmiljömässigt.

Dammen byggdes i början av 1990-talet och när gruvdriften lades ner 1999 vattenfylldes dagbrottet. Rivningen av invallningsdammen, som hörde till dagbrottet, har återställt Skellefteälven till sitt ursprung.

Läs mer om samtliga finalister och vinnaren här