Nyheter

Unika företagslokaler får liv med hållbara fasadskivor

I Linköping hittar man Storbildsfabriken, en kreativ leverantör av kommunikationslösningar till den fysiska miljön. För att matcha framtidens behov valde företaget att använda sin kreativitet i byggnationen av nya lokaler, med fasader som sticker ut från omgivningen tack vare smart uppsatt belysning och unika fasadskivor från Rockpanel.

Vad är det första du tänker på när du hör ordet industriområde? Unik estetik är antagligen inte först på listan. Men för Storbildsfabriken, som nyligen flyttat in i helt nybyggda lokaler i Linköping, var det just det som man var ute efter.

Tillsammans med Sonark Arkitekter byggdes lokaler som kombinerar en stark industriprägel med hemkänsla. Dessutom valde man att klä fasaderna med fasadskivor från Rockpanel, som gör att lokalerna sticker ut från de omgivande byggnaderna.

Detaljer som gör helheten

Storbildsfabriken ligger i ett expansivt industriområde i Linköping, ett område som domineras mest av de klassiska industriella plåtbyggnaderna. För att inte försvinna bland mängden fokuserade Storbildsfabrikens ägare David Bergman istället på små detaljer, som tillsammans gör stor skillnad.

– Vår omgivning består av enkla och traditionella plåtlådor som man ofta ser på industriområden. Vi ville bygga på ett sätt som gör att vi kan sticka ut, både interiört och exteriört. Formen på byggnaden är inte särskilt annorlunda i sig, utan det är detaljerna som gör det, säger David Bergman och fortsätter:

– När vi hittade Rockpanels fasadskivor så kände vi att det var helt rätt för oss. Dels var det ett hållbart och bra material, dels var det levande. Vi valde Rockpanel Natural, en obehandlad fasadskiva som med tiden patinerar till en vacker och naturlig rostbrun färg som ser olika ut beroende på vädret. Vi skar ut den i mönster, vilket också gör att resultatet ser levande ut – särskilt tillsammans med belysningen. Vi har även valt att ta med fasadskivorna in i lokalen och montera dem på den invändiga valvkanten till det övre våningsplanet. Det är dessa små detaljer som gör att vårt företag verkligen sticker ut i området.

Han kompletteras av Germund Morén från Sonark Arkitekter, som förklarar:

– Sonarks vision var redan från början att utgå ifrån enklare byggnadsmaterial som en bas för tak och ytterväggar och konstruera en enkel form för byggnaden, men addera spännande ytskikt och utstickande formelement. Den utvändiga belysningen förstärker ytterligare de diagonalskurna skivorna och resultatet blev en högkvalitativ fasad med ett råare uttryck, precis vad kunden ville ha.

Lokaler att trivas i

Storbildsfabriken har liksom många andra varit drabbade av pandemin, men nu ser de att behovet och efterfrågan på deras tjänster ökar. Därför valde de att bygga helt egna lokaler, istället för att fortsätta hyra. På så sätt kunde de anpassa lokalerna utifrån framtidens önskemål. David Bergman avslutar:

– Vi ville bygga en lokal som man trivs i, på ett sätt som man kanske inte normalt gör i kontorslokaler. Man tillbringar så mycket tid på jobbet och därför är det viktigt att alla trivs och att miljön är öppen, härlig och hemtrevlig. Men vi ville fortfarande ha en industriell prägel, så därför blev det perfekt att få in de rostfärgade fasadskivorna inomhus och matcha dem med ett betonggolv. Sedan har vi mjukat upp inredningen med en del trä och andra färger. Vi är jättenöjda, både med det exteriöra och interiöra.