Nyheter

Information med anledning av Ukrainakrisen och dess effekter från HeidelbergCement

HeidelbergCement kommenterar vilka effekter kriget i Ukraina har för byggindustrin:

”HeidelbergCement Northern Europe (HCNE), där Cementa ingår, ser med stort allvar på situationen i Ukraina och attacken mot stabilitet, säkerhet och fred i Europa. Vi fördömer starkt detta krig mot oskyldiga människor och stödjer fullt ut EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

De indirekta effekterna av kriget är också synliga. Energipriserna har stigit kraftigt sedan sommaren 2021. Kriget i Ukraina har drastiskt förvärrat den redan spända situationen på energimarknaden och lett till en kostnadsutveckling som saknar motstycke. Vi noterar idag effekter på en rad insatsvaror i byggindustrin, vilket kan komma att orsaka störningar i byggsektorn som helhet.

För att säkerställa energiförsörjningstryggheten på kort sikt och för att göra våra marknader mindre beroende av energiimport på medellång till lång sikt, så kommer det att krävas ett systematiskt tillvägagångssätt på både nationell och europeisk nivå. Utbyggnaden av fossilfri energi är viktigare än någonsin, och kommer att förutsätta betydligt snabbare planerings- och tillståndsprocesser än vad vi ser idag. Vi inom HeidelbergCement Northern Europe har fortsatt största fokus på framsteg när det gäller klimatomställningen inom våra verksamheter och i samhällsbyggandet, där våra material används i mycket stor omfattning.

Sedan flera år arbetar vi systematiskt för att minska användandet av kol vid cementfabrikerna, och därmed minska klimatpåverkan från våra fabriker i Skandinavien. Idag har två tredjedelar av det tidigare kolbränslet ersatts med andra alternativ.

En väsentlig del av HeidelbergCement Northern Europes totala produktionskostnad för cement avser inköp av energi och bränsle såsom kol, elektricitet och petroleumprodukter. Dessa har påverkats av kriget, krissituationen i stort samt av den senaste tidens exceptionella kostnadsändringar. Det innebär att vi behöver justera priserna på våra byggmaterialprodukter med kort varsel. Det kan heller inte uteslutas att vår produktions- och leveransförmåga kommer att påverkas negativt. Vi arbetar intensivt med att utreda möjligheterna att begränsa konsekvenserna av situationen och är fokuserade på att hantera aktuella osäkerheter och risker efter bästa förmåga.

I och med den senaste tidens händelser arbetar vi fokuserat med att etablera nya försörjningsmöjligheter för det kol som fortfarande behövs för att kunna upprätthålla driften, och som delvis kom från Ryssland.”