Nyheter

Fläktexperter på turné

Ur pandemin har många nya och innovativa lösningar fötts. Ett gott exempel är ebm-papst “Fläktexperter på turné” där man inrett en trailer med en fläktsimulator som i realtid visar hur mycket energi man kan spara genom att modernisera ett ventilationssystem.

Nu planeras en landsomfattande turné och snart besöker fläktexperterna från ebm-papst en Bevegofilial.

En simulator för att visa energiåtgången

Eftersom att pandemin satte stopp för traditionella besök hos återförsäljare och kunder funderade ebm-papst på en ny lösning. De ville kunna visa upp sina produkter utomhus, för att på ett säkert sätt kunna träffa sina kunder. En trailer skulle fylla den funktionen och även göra det möjligt att visualisera hur stora vinsterna blir av att renovera och modernisera ett ventilationssystem.

– Vi har byggt en stor fläktsimulator som är kopplad till en digital skärm med tydlig grafisk layout. Där kan man se exakt hur mycket energi som går åt att driva runt ventilationssystemet. Till en början har vi en gammal snäckfläkt i simulatorn, som vi sedan byter ut mot en ny kammarfläkt med EC-motor. Då ser man direkt att energiåtgången halveras, säger Henrik Fahlström som är försäljningsingenjör på ebm-papst i Göteborg.

En fjärdedel av energiförbrukningen genom modernisering

Genom denna simulator blir det otroligt tydligt hur mycket energi man sparar på att renovera ett gammalt ventilationsaggregat. Många vet att man minskar energiförbrukningen genom att byta ut fläkten, men man underskattar ofta de åtgärder som inte har med fläkten att göra, till exempel fläktutlopp, ljudfällor och filter. Genom att även modernisera denna utrustning kan man komma ner till en fjärdedel av det gamla systemets energiförbrukning.

– Vi har samarbetat med flera företag i Styr- och regleringsbranschen, som hjälpt till med programmering och visuell presentation. Sedan har vår teknikavdelning och plåtverkstad byggt ihop simulatorn med fläktar, filter, galler. På det viset kan vi enkelt byta ut del för del i systemet för att se hur energiåtgången förändras. Tidigare har vi använt oss av Powerpoint-presentationer, men med simulatorn kan vi nu i realtid bevisa exakta möjligheter till besparing. Nu jämför vi äpplen med äpplen, och det är enkelt att förstå våra produkter, säger Henrik.