Nyheter

Norconsult skriver ramavtal med Nordens största bostadsutvecklare

I fredags skrev JM Norge och Norconsult på ett kontrakt för landskapsarkitekttjänster i Trondheimsregionen, Oslo och Bergen. Norconsult och JM har hittat varandra i viljan att utveckla mer hållbara lösningar.

Bostadsutvecklaren JM är en av Norges största bostadsutvecklare som bygger hållbara bostäder i Oslo, Viken, Vestfold och Telemark, Vestland och Trondheim.

Norconsult arbetar redan med flera av JM:s projekt i Norge, till exempel Stavset Altura i Trondheim. Här ska JM bygga 64 moderna lägenheter nära naturen. Alla lägenheter har privata uteplatser förutom vackra, gröna gemensamma ytor.

– Vi är väldigt stolta över att ha utökat samarbetet med en så seriös och kvalitetsmedveten aktör som JM. Vi har sedan flera år ett ramavtal om arkitekturämnena och tycker att det är glädjande att vi nu kan utöka vår bekantskap med landskapsarkitektur också, säger Michelle S. Wright, arkitektchef på Norconsult.

Norconsults landskapsarkitekter har lång erfarenhet av att utforma anläggningar anpassade för framtida utmaningar relaterade till miljömässig och social hållbarhet. Med kontor på 70 orter i Norge, där landskapsarkitektur är en naturlig del av den professionella miljön i flera av dem, erbjuder företaget både lokal närvaro och nationella kompetenscentra. Hållbarhet och klimatsmarta lösningar står högt på landskapsarkitekternas agenda.

– Vi på JM har satt upp ambitiösa hållbarhetsmål mot 2030. Det viktigaste är att stoppa klimatförändringarna och målet är att utsläppen ska vara nära noll år 2030. Både vi och Norconsult har förbundit oss, genom Shift, att arbeta för lösningar som minimerar klimatkonsekvenserna. Vi vet att Norconsult också är måna om att leverera hållbara lösningar och vi ser fram emot att bli utmanade att välja smartare, med klimatvänliga lösningar i våra projekt, säger Kjartan Viksund, ingenjörschef i region Väst i JM Norge.

– JM:s fokus på hållbara och robusta lösningar stämmer väl överens med Norconsults strategi om Permanent Architecture. Med byggnader och landskap som kommer att stå sig genom tiderna vet vi att tvärvetenskapliga och kvalitetssäkrade lösningar är vad som behövs och det betyder mycket för oss att landa samarbetsavtal med aktörer som vill detsamma som vi – minskat klimatavtryck, effektiva samarbetsprocesser och fokus på byggbarhet, avfallsminskning och förnybarhet. Varje dag vill vi förbättra vardagen och med JM utvecklar vi framtidens bostadsområden tillsammans, avslutar Wright.