Nyheter

Välj rätt vitvaror när du köper nyproduktion

När man står inför inköp av nya vitvaror, så ska man inte göra sitt val i en handvändning. Det är flera faktorer att ta hänsyn till och det är maskiner som man ska kunna lita på i många år. Dessutom är kostnaden på vitvaror högre än på många andra maskiner man investerar i till sitt hem.

Oavsett vad du prioriterar gällande dina vitvaror, så finns det en del faktorer du bör titta på och när du sedan jämför dessa med liknande vitvaror så är det upp till dig vilka fördelar som väger tyngst. En faktor, som man ibland inte kan påverka så mycket, är måtten. Om din vitvara ska få plats på en specifik plats, så se till att du har koll på måtten.

En viktig faktor är vitvarornas energiförbrukning. Ju mer kraftfull en apparat är, desto högre blir elräkningen varje månad. Titta på wattförbrukningen och se till att du känner dig bekväm med siffran. Att titta på vitvarans energiklass kan vara en bra fingervisning, oavsett vilken vitvara du är på väg att investera i. Kyl och frys är ju alltid inkopplade, av naturliga skäl, så med dessa är det extra viktigt. Å andra sidan så är tvättmaskiner väldigt kraftfulla och drar därmed mer el.

Inköp av kyl- och frys

När det gäller kyl och frys, så är det inte ovanligt att det investeras i båda samtidigt. Bland annat för att det höjer värdet på hela köket om båda delar är nya och för att det oftast blir snyggare. Däremot kan det vara av större intresse att man byter båda samtidigt om det kommer att påverka elförbrukningen positivt. Kyl och frys är ju igång årets alla dagar, dygnet runt, så det borde vara av största intresse att se över energiklassen först och främst.

Sen kan man gå vidare till vilka mått man har att röra sig med och man ska välja kyl och frys i samma skåp eller om de ska fristående. Den stora fördelen med fristående är om exempelvis kylen behöver repareras eller det uppstår någon typ av fabrikationsfel, så kommer det inte att påverka frysen. Däremot kan det vara mer energisnålt med så kallade kombiskåp och ibland tar de mindre plats i köket.

Tänk på att det är bra att kyl och frys placeras så långt ifrån varma källor som möjligt. Med andra ord bör de stå så långt ifrån ugn och spis som möjligt, vilket kan vara bra att ha i åtanke när det gäller att elförbrukning och hur mycket plats det finns för dessa vitvaror.

Dags för ny tvättmaskin?

Allt fler av de nya tvättmaskinerna är mer energisnåla och man kan själv påverka elförbrukningen en del genom att exempelvis tvätta oftare i 40 grader än i 60. Å andra sidan så tillkommer flera andra faktorer att ta hänsyn med en tvättmaskin. När man mäter hur bra en tvättmaskin är så kan man inrikta sig på olika sätt, men enligt Testverket gör Siemens bästa tvättmaskinen för de allra flesta.

Dess motor är energisnål och tvättmaskinen är tystlåten, vilket framför allt är stora fördelar för barnfamiljer. De använder sin tvättmaskin oftare och ju mer tystlåten den är, desto större chans att den kan köras kvällstid utan att barnen blir väckta. Andra fördelar med denna tvättmaskin är att den har den effektiva funktionen med i-Dos automatisk dosering av tvättmedel och sköljmedel. Med andra ord blir det inte risk för att man överdoserar, som skonar både miljön och våra textilier.

Siemens storlek passar i de flesta hushåll och även om tvättkapaciteten på 8 kg kan kännas för lite för större hushåll, så kan det nämnas att det finns det ett effektivt program som kan hjälpa till. Genom att man emellanåt använder sig av snabbtvätten. Detta program och outdoor programmet är bra att ha för större hushåll och de som regelbundet är fysiskt aktivt. Snabbtvättprogrammet är bra när du inte har så mycket tid och outdoor programmet kan ta hand om kläder som behöver extra kärlek.

Andra funktioner med tvättmaskin

En del tvättmaskiner har funktioner som känner av hur mycket tvätt som har lagts in i maskinen och doserar därmed vatten efter hur mycket tvätt som finns i maskinen. På så vis kan man köra halva maskiner utan att man slösar på vatten- och elförbrukning. Som i sin tur sparar både på miljön och ger lägre räkningar till hushållet.

För de som behöver mer kontroll över tvättschemat kan det vara bra att titta efter maskiner som har funktionen med att man kan dra ner på tvättiden i olika steg, men utan att det blir sämre tvättning av textilierna. Ett annat sätt att kunna planera bättre med tvättiden är om det finns möjligheten till ”fördröjd start”. Med andra ord att man förinställer alla steg inför tvättningen, men kan ställa in så att maskinen inte startar förrän om till exempel sex timmar.

En del hushåll känner även av ett stort behov av wi-fi styrning, vilken möjliggör att man koppla tvättmaskinen till sin smartphone. Genom denna app kan man till exempel spara olika inställningar information, som kan vara bra att ha inför speciella tvättar och för att lära känna sin nya tvättmaskin.

Behov av torktumlare?

Användning av torktumlare är något som tycks försvinna allt mer, då det är så hög elförbrukning på dem och att allt fler hushåll inreder mer smarta tvättstugor. Där det finns gott om plats för att hänga upp kläder. Önskar man värme, så kan man använda en form av fläkten över tvätten i omgångar.

Om du ändå önskar en ny torktumlare, så bör du lägga stort fokus på energiklassen. Då en torktumlare i genomsnitt kräver två till tre gånger mer el än genomsnittet på tvättmaskiner. Det finns till exempel de modeller av torktumlare, som är utrustade med en värmepump på insidan, och dessa modeller är bland de få som har en energiklass på minst A.

Om du har flyttat in i en ny bostadsrätt, så kan det finnas rättigheter gällande ditt boende. Ta en titt på vilket konsumentskydd du har. Där kan finnas skydd som omfattar delar om dina vitvaror, till exempel vilket skick de ska vara i vid inflyttning.