Nyheter

Nytt bostadsområde i Vårgårda

Alldeles vid järnvägsstationen i Vårgårda i norra Västergötland har en handelsträdgård och en blomsteraffär legat med anor från 1928.

Nu omvandlas området till bostadsrätter under namnet Bjelkes som den gamla handelsträdgården hette.

– Det är roligt att ha möjligheten att bygga projekt som bidrar till utvecklingen av den moderna småstaden i en kommun, säger Calle Augustsson, projektledare på Rydlers Bygg AB. Sammanlagt är det 55 bostadsrätter som vi bygger. Ett större antal av lägenheterna är ettor på 33 kvadratmeter. Vi bygger detta speciellt med tanke på yngre förstagångsköpare för att de ska kunna få möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. Ettorna är flexibla och det går att sätta upp avskiljande väggar i dem för att få en sovalkov.

Tilltalande gestaltning

I övrigt erbjuds lägenheter upp till 5or på 107 kvadratmeter där samtliga lägenheter har uteplatser alternativt balkonger, vissa till och med två. Aldrig tidigare i modern tid har en satsning av detta slag gjorts i Vårgårda.

Byggnaderna är placerade utmed gaturummet. Man har arbetat med att bryta upp kvarteret i flera huskroppar med olika volymer och med varierat uttryck genom olika accenter i betongen som skiv- och plåtmaterial samt trä. Detta ger sammantaget fina strukturer i fasaderna.

– Vi har valt en betongstomme och betongfasader. Det ger en bra ljudisolering då byggnaderna ligger nära järnvägen och även bra energiprestanda. Betongen gjuts i olika former för att skapa struktur och står fint mot balkongräckenas röda toner. För att anspela på Handelsträdgården har det varit viktigt att få till en fin innegårdsmiljö med grönytor och lummiga växter där vissa får växa upp på fasaderna. Det ger också möjlighet för de boende att kunna samlas med grannar och inbjudna gäster i den fina syrenbersån och då inte alltid bara vara hänvisad till balkongerna.

Möjligheter för många

Här finns lägenheter för alla oavsett var man befinner sig i livet. Det är ett stort intresse för dem och först ut var den äldre målgruppen som tycker att detta är ett utmärkt tillfälle att sälja sin villa och få ett bekvämare boende. Det finns många boendekvaliteter där Kub Arkitekter har försökt att göra dem så optimala som det går med öppna lösningar och så mycket ljusinsläpp som möjligt.

– Bostadskvarteret består enbart av bostäder inga kommersiella lokaler. Det finns gott om affärer och restauranger i Vårgårda. Bostadskvarteret kommer att utgöra ett bra underlag för att stärka närhandeln och ett bra exempel på förtätning, säger Calle Augustsson. Det känns verkligen som ett viktigt steg i att utveckla småstaden Vårgårda som är en entreprenörsbygd med många kända företag som; Doggy, Gustavsberg och Autoliv som några exempel. Vårgårda blev även etta 2021 på Svenskt Näringslivs ranking som kommunen med Sveriges bästa företagsklimat.

Rydlers Bygg förvärvade tomten för några år sedan och de första lägenheterna kommer att stå inflyttningsklara till sommaren 2023 för att hela fastigheten ska stå klar under hösten samma år.

Fakta:
Byggherre: Rydlers Bygg AB
Totalentreprenör: Rydlers Bygg AB
Arkitekt: Kub Arkitekter AB