Nyheter

200 lägenheter brandtätas av specialister

Hos DT Isoleringsteknik AB är det flera i teamet som uteslutande arbetar med brandtätning, och när man lägger 100% av sin arbetstid på en sak blir man något av en expert.

DT Isoleringsteknik AB satsar på medarbetare som specialiserat sig på brandtätning, och målet är att bli ännu fler för att möta efterfrågan.

Idag arbetar de för fullt på projektet Tullholmsviken i Karlstad där ca 200 lägenheter håller på att brandtätas.

Karlstad växer och i området Tullholmsviken är planerna stora. Här görs plats för ca 1000 lägenheter uppdelat på 10 kvarter. Byggnationen av den första etappen, Kvarter 1, är igång och det är Consto AB som är totalentreprenör på uppdrag av byggherren Löfbergs Fastigheter.

För DT Isoleringsteknik AB blir det mycket att brandtäta, ca 200 lägenheter uppdelade på tre byggnader där den högsta består av 16 våningar. Projektet innefattar även ett parkeringshus med ca 130 platser, kommersiella ytor samt en större butiksyta där Coop kommer att flytta in.

Vilka är DT Isoleringsteknik AB?

Efter att ha varit kollegor i branschen under en längre tid startade Daniel Lehn och Tomas Boork DT Isoleringsteknik AB tillsammans 2015. De utgår från Grums där företaget har både kontor och verkstad, men de arbetar över hela Värmland och Mellansverige där projekten finns utspridda.

Två mil från Grums, i Karlstad, finns de flesta av deras kunder. Consto AB har sitt huvudkontor i Karlstad och har sedan länge varit en partner till DT Isoleringsteknik AB. Tack vare en nära kontakt fick de uppdraget att brandtäta på projektet i Tullholmsviken.

DT Isoleringsteknik AB arbetar med allt inom teknisk isolering, till projektet i Tullholmsviken har de skickat ut två av sina experter på brandtätning, Stellan och Fredrik.

Stellan är både projektledare och montör, och anställdes på DT Isoleringsteknik AB efter att ha drivit eget företag inom brandtätning i 10 år. DT Isoleringsteknik AB har även två personer på plats som arbetar med ventilationsisolering, detta på uppdrag av Fläkt Teknik Entreprenad i Karlstad AB som är ventilationsentreprenörer i projektet.

Brandtätning, ventilation och VVS-isolering

När Daniel och Tomas startade upp bestämde de sig för att vara själva i företaget det första året, för att inte växa för snabbt, men när ett år hade gått var de redan fyra personer i teamet. Sedan dess har det rullat på bra och idag är de 23 personer på DT Isoleringsteknik AB som arbetar med allt inom teknisk isolering; ventilationsisolering, VVS-isolering och brandtätning. De utför också plåtinklädnader av ventilation och VVS.

– Man vill ju vara ödmjuk, men det är nog för att vi gjort ett bra jobb som gör att vi växt så mycket. Vi arbetar med allt inom teknisk isolering men vi sticker ut genom att ha tekniker som är specialiserade på brandtätning. På andra isoleringsfirmor arbetar teknikerna ofta inom alla områden. Även hos oss behärskar alla allt inom teknisk isolering, men eftersom att vi vill vara specialister på brandtätning satsar vi på medarbetare som bara arbetar med just det. Det är ett område där vi hoppas på att expandera och kunna anställa fler, säger Tomas Boork, VD och projektledare på DT Isoleringsteknik AB.

Full koll på stort projekt

Om DT Isoleringsteknik lämnar anbud eller går på löpande räkning varierar från projekt till projekt. Att estimera hur mycket brandtätningsmaterial som går åt är en utmaning. Tomas förklarar att även om man ser på ritningen att den cirkulära ventilationskanalen som går genom väggen är 315 mm i diameter, kan man aldrig veta hur stort hålet som ska sågas upp i väggen kommer att bli. Hur mycket material och tid som går åt för att återställa ytan varierar mellan varje öppning.

– Jag tycker att arbetet på Tullholmsviken flyter på bra. Eftersom att projektet är så stort gäller det att ha full koll och hänga med på vart och när vårt arbete behöver utföras. Det gäller att inte missa något, på ett så här stort ställe kan det gömma sig många små hål som behöver tätas. Stellan och Fredrik är riktigt bra, och vi har en bra dialog med alla inblandade vilket underlättar vårt arbete. Vi blir meddelade när en viss vägg är färdig för att tätas, så att vi kan arbeta effektivt. Vi har också bra kontakt med den isoleringsfirma som utför VVS-isoleringen, det är skönt att vi kan hjälpas åt istället för att se varandra som konkurrenter, säger Tomas.

På jakt efter prisvärd brandtätning

Det var för ca 1,5 år sedan, när Stellan ville se sig om efter nya produkter att arbeta med som DT Isoleringsteknik AB upptäckte brandtätning från GRAFT. Produkterna som användes dagligen hade blivit allt för dyra, och när Stellan letade efter mer prisvärda produkter fann han varumärket GRAFT. Att det såldes via Bevego där de varit kunder länge var ett plus i kanten.

– Stellan får välja vilka produkter som han och kollegorna vill arbeta med. GRAFT ligger bra i pris, de är lätta att montera och har bra montageanvisningar, så vi är mycket nöjda med produkterna. När vi började arbeta med varumärket utbildade vi oss genom Bevego. 10 av våra medarbetare åkte till Bevego i Karlstad och träffade en representant från GRAFT som gick igenom det vi behövde veta. Dom ställde gladeligen upp på att utbilda oss och det var väldigt givande, berättar Tomas.

Extra lagerhållning med brandtätning

Sedan starten av DT Isoleringsteknik AB har de handlat teknisk isolering hos Bevego, och efter övergången till GRAFT har beställningarna blivit fler och fler. Tomas berättar om hur smidigt det är att åka in till Bevegos filial när de är inne i Karlstad, och att de också nyttjar Bevegos leveranser som kör ut material både till verkstaden och direkt till arbetsplatserna.

– Vi är jättenöjda med den service och de bemötande som vi får hos Bevego. För ett tag sedan blev vi dessutom ihopkopplade med deras säljare Daniel Rojal så nu är det extra bra! Bevego har bra med material i lager. För projektet i Tullholmsviken har de laddat upp extra mycket för våran skull. Det kallar jag för bra service! Vi gjorde en stor beställning i början av projektet, och sedan gör vi löpande beställningar när vi ser vad som kommer att behövas, säger Tomas nöjt.