Nyheter

Svenska Träskyddsföreningen och ledande kommunpolitiker: ”Dags att klimatdeklarera byggprojekt – i utemiljön”

”Sverige var tidigt ute med klimatdeklarationer av byggnader. För att skapa en hållbar samhällsbyggnadssektor måste vi ta nästa steg och även klimatdeklarera byggprojekt i utemiljön.”

Det skriver Svenska Träskyddsföreningen och tre ledande kommunpolitiker i en debattartikel i Dagens Samhälle:

”Våra urbana miljöer är lokomotiv i Sveriges ekonomi och i en alltmer globaliserad värld spelar stadsmiljöerna en viktig roll. Idag konkurrerar städer med varandra om att skapa miljöer som attraherar företag och människor. Under de senaste decennierna har ekonomisk forskning och teoribildning lagt fokus på stadsmiljöernas roll som utvecklingsnoder i vad som brukar benämnas ”ny ekonomisk geografi”.”

”De mest framgångsrika städerna lyckas kombinera storlek med en väl fungerande infrastruktur, ett brett utbud av varor, tjänster och upplevelser. I denna kontext spelar hållbara utemiljöer en avgörande roll. De bidrar till ett samhällsklimat som präglas av öppenhet och acceptans. Det behövs en omorientering i det som byggs mellan husen och i de offentliga rummen till väsentligt mer förnybara material. Vi anser att framtidens utemiljöer måste få en stark prägel av klimatoptimerad träarkitektur.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/dags-att-klimatdeklarera-byggprojekt-i-utemiljon/