Nyheter

65 000 skyddsrum – En tredjedel i dåligt skick

Alla fastighetsägare som har skyddsrum i sitt bestånd bör se upp, eller rättare sagt titta ner i sina skyddsrum för att kolla om allt står rätt till. Ett skyddsrum är inget vanligt källarrum bara för att det har betong i väggar, golv och tak. MSB ställer mycket specifika krav och enligt lag är det fastighetsägaren som har ansvar för att skyddsrummet bibehålls i rätt skick.

Ett skyddsrum ska stå emot ett anfall med granater, kemiska stridsmedel och allt vad som kan användas, vilket orsakar bland annat stötvågor och giftiga gaser. Men rummen ska också kunna användas vid naturkatastrofer, farliga utsläpp och strålning.

MSB:s föreläggande

I Sverige finns 65000 skyddsrum, där kanske så många som en tredjedel är i dåligt skick. Många av de övriga skyddsrummen kan ha en eller annan brist och dessa kan ha olika omfattning, alltifrån mindre fel i komponenter såsom ventilationsfilter eller smärre skador i utrustning och installationer, till vittrande betong, rostande armering och ombyggnationer som punkterat skyddsrummets förmåga att motstå gasattacker.

En del fastighetsägare upptäcker på bristerna egen hand. Andra blir inte varse dem förrän en formell skyddsrumskontroll har gjorts och MSB utfärdat ett föreläggande. Detta är ofta svårt att sätta sig in i och tolka.

– Vi reder ut alla frågeställningar och hanterar alla typer av problem. Tänk på att skyddsrummets funktion ofta kan påverkas då fastigheten byggs om, byggs till eller renoveras. Då är det viktigt att tidigt anlita en sakkunnig, så att det blir rätt från början. Bygger man om på fel sätt kan det bli mycket dyrt att åtgärda felen i efterhand, berättar Anders Nilsson, vd för Skyddsrumsgrossisten.

Framförallt vid stambyten är det viktigt att tidigt få med skyddsrumsaspekterna. Att dra avlopp genom skyddsrum tillhör de dyraste åtgärderna och för att det inte ska bli ännu dyrare än nödvändigt måste skyddsrummen finnas med redan i förstudier och grovprojektering.

Även hela entreprenader

Företaget Skyddsrumsspecialisten är verksamt över hela landet och svarar för insatser under alla faser, från en första översyn av skador och brister, till att lämna ifrån sig ett färdigt projekt.

Företaget utför hela entreprenader, vare sig det handlar om begränsade åtgärder eller större ombyggnader. Skyddsrumsspecialisten bygger också nya skyddsrum när det behövs och erbjuder fyra olika modeller. För att arkitekten lätt ska kunna få med dem från början finns dessa skyddsrum som BIM-objekt, bara att ”dra” in i 3D-modellen.

Skyddsrumsspecialisten har egna byggkonstruktörer som också är utbildade till skyddsrumssakkunniga.

Skyddsrumsspecialisten är utföraren, medan Skyddsrumsgrossisten tillhandahåller komponenter och material. Företaget utvecklar de egna produkterna. Alla är testade av FOI, godkända och listade av MSB. Allt är noggrant specificerat. Tänk på att alla delar måste följa MSB:s komponentlösningar och allt utförande MSB:s typlösningar.

Tidens tand

En hel del av företagets uppdrag består i att rätta till fel som uppkommit vid om- och tillbyggnader, eller skador av tidens tand. Den fastighetsägare är klok som följer lagen (2006:545) och inte låter det gå så långt.

– Skyddsrumsspecialisten är som en one-stop-shop som kan leverera allt material och alla komponenter som behövs och dessutom utföra alla typer av insatser. Sedan erbjuder vi fastighetsägaren att svara för service av skyddsrummet också, avslutar Anders Nilsson.

Är det då något som Skyddsrumsspecialisten inte gör. Jo, granskning och utfärdande av bevis för det färdiga skyddsrummet eller det färdiga jobbet. Detta måste utföras av en tredje part. Också ett i raden av krav från MSB.