Nyheter

Gör montaget enklare – nu lanseras fasadpluggen med bett

För att göra kantnära infästning lättare och minska risken för att grundmaterialet ska spricka välkomnar nu infästningsexperten fischer en ny medlem i deras DuoLine-familj. Det senaste tillskottet till serien heter DuoXpand och kombinerar styrka och bett med hög flexibilitet och optimal lastfördelning över hela borrhålet.

Infästning i porösa material är en utmaning som många hantverkare ställs inför dagligen. Men särskilt utmanande blir det vid kantnära montage. Därför har fischer valt att utvidga sitt fasadpluggsprogram med DuoXpand.

– Med DuoXpand blir infästning i fasader och besvärliga basmaterial säkrare och mer flexibelt, till och med säkrare än med de lösningar vi har haft tidigare. Vår nya produkt är flexibel när det kommer till byggmaterialet och säker eftersom den har ökad styrka och en riktningsbestämd expansion.

Det säger Lars Holbæk, Nordic Head of Product & Marketing på fischer, om deras nya tillskott.

Lägre risk för sprickor

I Sverige används ofta betong- eller fasadskruvar vid fasadinfästning. Vid montage nära kanter ökar dock dessa skruvar ökar dock risken för att grundmaterialet spricker. Lars Holbæk berättar:

– Det är smidigt att gå över till att använda fasadpluggar istället för konventionella skruvlösningar eller kemisk infästning, och lyckligtvis har man idag börjat få upp ögonen för hur viktigt det är att material ska ha en lång livslängd. Det är skonsammare för materialet när man har ett litet nylonelement som sitter och fjädrar, än om man har en produkt i stål där alla vibrationer fortplantas direkt. Sedan minskar DuoXpand risken för sprickor i fasaden och gör att man även kommer mycket närmare kanten när man monterar, tack vare pluggens intelligenta design.

Han fortsätter:

– Många fasadpluggar expanderar rakt ut med hög kraft och då är risken stor att murverket spricker. Men med DuoXpand får man både styrkan och hållfastheten som krävs, samtidigt som man får den skonsamma och mjuka expansionen som möjliggör förankring nära kanter. Man behöver alltså inte kompromissa med något.

Kombination av styrka och flexibilitet

Det är just designen som är en av hemligheterna bakom DuoXpand: kombinationen av den grå huvudkroppen, gjord av högkvalitativ nylon som ger starkt fäste, och det flexibla, röda nylonet som säkerställer optimal lastfördelning. Dessutom är DuoXpand mindre genomskuren i lamellgeometrin än sina föregångare, vilket gör ribborna mer riktningsstabila och mindre benägna att vända sig. Lars Holbæk avslutar:

– Vi har kombinerat det bästa från vår universalplugg DuoPower med det bästa från vår fasadplugg FUR och har samlat det i en fantastisk lösning som är både flexibel och säker. Den avger känslan att wow – här är bett. Det märks att den sitter fast och jag har intrycket att när man väl har provat den, så är man lika fast som pluggen.

DuoXpand kommer ut på den svenska marknaden i mars 2022.