Nyheter

Vänersborgs nya mötessal

Det finns många sätt att bygga en mötessal på, men när Vänersborgs kommun lät riva den gamla salen för att ge plats åt en ny flexibel möteslokal ämnat för olika event och fullmäktigemöten med demokratisk öppenhet, blev resultatet en rundad träbyggnad klädd i champagnefärgad plåt i 45 graders lutning och som sveper runt fasaden.

Trästommen och väggarna i limträ exponeras inomhus och den sju meter höga takhöjden ger rymd. Dagsljuset från de höga fönsterpartierna ger släpljus in i salen.

Vänersborg är en gammal residensstad med en demokratisk grund. Kommunhusets mötessal från 1972 hade drabbats av mögel och behövde rivas. Under byggnaden finns ett parkeringsgarage som skall förstärkas och delar av kommunhusets befintliga lokaler skall renoveras.

Den gamla detaljplanen var spikad och White Arkitekter fick förhålla sig till samma yta trots att kommunfullmäktige beslutade att utrymmet skulle utökas från cirka 130 till cirka 300 personer i den cirka 650 kvadratmeter stora mötessalen.

Detta är en byggnad med dignitet och som ska stå över tid. Vi var låsta till höjderna i detaljplanen, men ville maximera rymd, ljus och volym inne i mötessalen. Vi lät därför byggnadens limträstomme vara helt exponerad. Den synliga trästommen ger salen imponerande rumshöjd och stark karaktär. En inglasad balkong gör mötessalen och demokratin tillgänglig för medborgarna. Ytterväggens krökta paneler av ljus askfanér döljer all ventilation och ger ett sobert intryck och trivsam akustik, säger Magnus Bunner, arkitekt på White arkitekter

K21 som tilldelades uppdraget att uppföra byggnaden på totalentreprenad, har erfarenhet av liknande byggnader med exponerad träkonstruktion. Den unika plåtfasaden ska utföras av Göteborgs förenade plåtslageri.

– Man måste vara mycket varsam vid montaget. För att säkerställa att limträet inte ska påverkas av väder och vind bygger vi hela projektet under ett väderskydd tills att vi har ett tätt hus. Vi börjar med förstärkningsarbete i källaren och sedan gjuts en ny betongplatta på befintligt bjälklag.

Vecka fyra påbörjas arbetet som pågår fram till november 2022. Denna byggnad blir ett smycke till kommunhuset, säger Simon Hagman, platschef på K21.

Byggherre är Vänersborgs Kommun med Thomas Johnsson som projektledare. Budgeten ligger på cirka 50 miljoner kr och lagom till julhelgerna beräknas verksamheten kunna flytta in.

– Det blir en väldigt snygg byggnad med trä som binder koldioxid och sedumtak som främjar både biotopen och ger vacker utsikt åt de som arbetar i lokalerna intill. Någon insyn utifrån till möteslokalen finns inte. Tanken är att möteslokalen ska vara öppen för olika former av tillställningar för kommunen, näringslivet och föreningslivet. Därför är flexibilitet och klimatpositiv byggnad nyckelord i projektet, understryker Thomas Johnsson som tillägger att lokalen kommer att vara fullt utrustad med modern teknik.

På bilden:Byggnadsformen i Vänersborgs nya mötessal är rund och sammanbyggd med en inglasad del som förbinder det nya med den gamla kommunbyggnaden. Här finns entrén till båda byggnaderna. På plan två i den inglasade delen kan offentligheten följa kommunfullmäktige.

Bildillustration: White Arkitekter

Fakta:
Byggperiod: februari – november 2022
Budget: ca 50 miljoner kr
Byggherre: Vänersborgs Kommun
Totalentreprenör. K21 Entreprenad AB
Arkitekt: White Arkitekter