Nyheter

Parhus på lutande byggtomter i Luleå

På uppdrag av byggherrarna Ekeblad Bostad och Brf Tallkotten bygger Peab 14 parhus på en sydvästlig sluttning i Luleås nya stadsdel Hällbacken. Samtliga 28 bostadsrätter med färdigställande datum hösten 2022 är sedan drygt ett år tidigare slutsålda.

– Det finns behov av bostäder i Luleå, konstaterar projektledare Peter Martti, Ekeblad Bostad.

Hällbacken är en ny stadsdel som ligger på en höjd vid Sinksundet i Luleå. Ett läge nära både natur och centrala Luleå. Det är här som total- och byggentreprenören Peab nu är i full gång med uppförandet av de 14 parhusen.

– Alla grundplattorna är gjutna och stomresning pågår, där ungefär hälften av stommarna är resta. Sedan pågår invändiga kompletteringar i de hus som är resta, rapporterar Ekeblad Bostads projektchef Peter Martti till Svensk Byggtidning i slutet av januari vintern 2022.

De nya husen i Hällbacken uppförs med prefabricerade planelement, som levereras från fabrik till byggarbetsplats och sedan monteras upp på plats. Parhusen byggs genomgående med trästommar. Taken görs färdiga på plats på husens grundplattor.

– Sedan lyfter de upp dem på husen när väggarna är monterade, tillägger Peter Martti på Ekeblad Bostad.

De på bottenplanet liggande, och på övervåningen stående, träfasaderna ges med hjälp av lasyrfärg en gråsvart nyans.

Brf Tallkottens 14 parhus i Hällbacken uppförs vidare på rejält sluttande byggtomter med ganska stora höjdskillnader. Förutsättningar som krävt extra fokus.

– Det handlar om att hantera problematiken med höjdsättningar och få till sluttningarna på ett bra sätt, med trappningar på husen och fyllnadsmassor.

De sluttar både längs med vägen och neröver, i två riktningar kan man säga, förklarar Peter Martti.

Familjär vision

Hur ser Ekeblad Bostads vision ut för det nya parhusområdet Brf Tallkotten i stadsdelen Hällbacken i Luleå?

– Vi vill skapa ett familjärt område som ska smälta in i omgivningen. I en sydvästlig sluttning med tallskog och utsikt mot Zinksundet, avslutar projektledare Peter Martti, Ekeblad Bostad.

Ekeby Bostad grundades år 2010 och har sedan dess uppfört drygt 1200 bostäder runt om i Sverige. Med huvudkontor i Göteborg och ”satellitkontor” i Örnsköldsvik, Karlstad och Skåne.

På bilden: Brf Tallkottens slutsålda parhus med trä i stomme och fasad på sluttande tomter i Hällbacken i Luleå.

Bild: Ekeblad Bostad AB

FAKTA:

Tidplan: juni 2021-december 2022
Byggherre: Brf Tallkotten/ Ekeblad Bostad AB
Totalentreprenör: Peab Sverige AB
Arkitekt: HRG: Ingenjörsbyrå AB
Kostnad: 50-60 mkr