Nyheter

Villa Vik i Karlskrona – nytt LSS-boende

Villa Vik i Karlskrona var en gång en vacker 1800-tals byggnad med unika växter i trädgården. Byggnaden brann till grunden 2019 och idag uppför kommunen två huskroppar med tio LSS-lägenheter. Ruinen och den unika naturmiljön finns kvar och vårdas ömt parallellt med att de båda huskropparna uppförs.

Oktober 2022 beräknas LSS-bostäderna klara för inflyttning.

De båda huskropparna uppförs i 90 graders vinkel nära varandra. Varje lägenhet har en egen uteplats och till det gemensamma sittplatser i den uppvuxna trädgården. Cirka 150 meter ut mot havskanten ligger en uppställningsplats för fritidsbåtar och avståndet till centrum är inte så långt det heller.

– Det har under många år varit en brist på LSS-boenden i Karlskrona och därför planerar kommunen att uppföra flera LSS inom den närmaste framtiden. Villa Vik ligger vid västra infarten i Lorentsberg och är unik i sitt slag. Tillsammans med länsstyrelsen och Lagans Byggnads, som innehar totalentreprenaden, diskuterar vi löpande hur vi ska lösa de utmaningar som uppstår. Syftet är att bevara naturmiljön som finns där, säger Anette Larsson, projektledare för byggprojekt i Karlskrona kommun.

Byggnaderna är ritade av Arkitekterna Krook & Tjäder Uulas i Kristianstad och bruttoytan beräknas till cirka 980 kvadratmeter. Den ena byggnaden är i ett plan med fem lägenheter och gemensamhetsyta, medan den andra byggnaden är i två plan med fem lägenheter i markplan och kontor samt personalutrymmen i plan två. Lägenheterna är cirka 43 kvadratmeter och innehåller stort badrum, sovrum, vardagsrum, hall och pentrykök.

Förväntningarna på projektet är som vanligt höga. Med Covid och förseningar av leveranser gäller det att hela tiden vara flexibel i planeringen så att tiderna hålls i största möjliga mån.

– Det är spännande att bygga på en gammal tomt. Träd, växter och rötter måste skyddas. Man lär sig något nytt varje dag. För mig som områdeschef gäller det att planera efter den bemanning och de utmaningar som finns. Vi sitter alla i samma båt och det finns en förståelse och acceptans hos alla parter, vilket känns bra, säger Freddie Pettersson på Lagans Byggnads AB i Blekinge.

Projekteringen gjordes på ett tidigt stadium och miljötänket finns med hela tiden i projektet. Bland annat ställs det höga krav på ljudisoleringen. Byggkonstruktionen i sig är ganska traditionell med betongplatta på mark, stålstomme, träutfackningsväggar, limträkonstruktion i tak och bjälklag samt papptak.

Utmärkande för detta projekt är också fasaden som består av Thermowood och som grånar med tiden och blir bara vackrare.

– Det är mycket snickeriarbete i projektet, vilket hantverkarna tycker är kul. Vi har tidigare byggt äldreboenden, bland annat Mogården, i Karlskrona. För oss är skillnaden inte så stor oavsett om det är äldreboende eller LSS. Tillgänglighet och ljud är den röda tråden i denna typ av byggprojekt, säger Freddie Pettersson.

I skrivande stund pågår gjutning av uteplatser och under vecka åtta reser man stomme och därefter tak. Sedan ska alla installationer, målningsarbeten och annat noteras in för att slutbesiktningen ska kunna genomföras i oktober 2022.

På bilden: I den idylliska trädgården Villa Vik uppför Karlskrona kommun tio LSS-boenden. Lagans Byggnads AB i Blekingen har totalentreprenaden och Arkitekterna Krook & Tjäder Uulas i Kristianstad har ritat husen.

Illustration: Arkitekterna Krook & Tjäder Uulas

Fakta:
Byggvärde: ca 31 miljoner kr
Byggherre: Karlskrona Kommun
Totalentreprenör: Lagans Byggnads AB
Arkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder Uulas i Kristianstad