Nyheter

Mora lasarett byggs ut

Ny vårdcentral, nya lokaler för habilitering, barn- och ungdomspsykiatri samt en ny sjukhusentré. Det är målet för ett omfattande och pågående byggprojekt vid Mora lasarett.

– Det handlar om att utveckla ett delvis trångt Mora Lasarett med förnyade mottagningslokaler och en mer tillgänglig entré, förklarar förvaltare Mats Johansson, Regionfastigheter Dalarna.

För första gången sedan 1970-talet genomförs nu en tillbyggnad vid Mora lasarett på Lasarettsvägen nära E45 i norra i Mora. Det nu pågående byggprojektet kommer att resultera i två nya huskroppar i en ändå sammanhängande byggnad.

En huskropp för en ny vårdcentral och en med nya funktionella lokaler för habilitering samt för barn- och ungdomspsykiatri, BUP.

Lägg till en ny sjukhusentré mellan befintliga sjukhusbyggnader och den kommande färdiga nybyggnationen.

– Visionen är att Mora Lasarett får moderna sjukhuslokaler och en mer funktionsanpassad, synlig, och tillgänglig huvudentré, förklarar förvaltare

Mats Johansson på byggherren Regionfastigheter Dalarna.

Byggstart skedde i oktober 2021.

De nya sjukhusbyggnaderna vid Mora lasarett uppförs med betongbjälklag, stålbalkar och utfackningsväggar.

– Nu pågår stomkomplettering och prefabmontage på hus 34, vårdcentralen. På det andra huset för habiliteierande höjdskillnader från lägsta till högsta marknivå.

Tätt hus

När det gäller habiliteringens huskropp, närmast befintliga sjukhusbyggnader, räknar Bygg Dialog med etappvis tätt hus vintern 2022. Vårdcentralens nya huskropp ligger längre fram i tidsplaneringen.

– Vårdcentralen kläds med träpanel och habilitering och BUP får tegel på fasaden, för att smälta in i den befintliga utformningen av lasarettsområdet, tillägger Mikael Jardeby på Bygg Dialog.

Tanken med den nya huvudentrén till Mora lasarett är att skapa en ny och inbjudande entré. Med plats och utrymme för att utveckla sjukhusets nya huvudstråk och entrétorg med informationsdisk, aula, toaletter och väntytor.

Huvudstråket förstärks med ett konstverk i taket på den nya entréhallen.

De nya delarna med vårdcentral, habilitering och sjukhusentré på totalt cirka 11 000 kvadratmeter ska enligt rådande tidsplan invigas hösten 2023.

Kontroll och besiktning

För under pågående byggprojekt löpande kontroll och besiktning ansvarar Structorbolagen i Dalarna.

– Vi samordnar besiktningsgruppen och besiktningsplanerna för att vi ska kunna ta oss i mål och bli klara 2023.

Det förklarar Structor Industriprojekts huvudbesiktningsman Erik Hallberg och fortsätter:

– Det blir ett antal besiktningar under resans gång och vi har till och med redan påbörjat några. Så här långt har stål- och betongstommen, vartefter den blivit upprest, besiktigats. Sedan är det till en viss del rådgivning och även stöttning i ekonomiplanering som jag, gentemot byggherren, är delaktig i.

Ny elanläggning

Ytterligare en del i nybyggnadsprojektet, men en bit ifrån övriga sjukhusbyggnader, är fristående Hus 35. Som blir en ny anläggning för inkommande elkraft och reservkraft till Mora lasarett.

– Det här är ett fantastiskt trevligt projekt och ganska stort med Moramått mätt. Och komplicerat, så det är ett intressant projekt att vara med i, avslutar Structors huvudbesiktningsman Erik Hallberg.

FAKTA:
Tidplan: augusti 2021- augusti 2023
Byggherre: Regionfastigheter Dalarna
Totalentreprenör: Bygg Dialog AB
Arkitekt: Arkitekterna AB
Kostnad: 450 kr