Nyheter

Prisbelönt arkitektur, skaparanda och personliga tillbakablickar med Gert Wingårdh

Det bjuds på prisbelönt arkitektur, skaparanda och personliga tillbakablickar när Gert Wingårdh intar Sofiero slott i sommar. Med en helt unik utställning får besökarna följa en kreativ process som sträcker sig över fyra decennier, kantad av både med- och motgångar.

Med sina kindpussar och den karakteristiska sjalen slängd runt halsen blev arkitekten Gert Wingårdh ett med hela svenska folket när han äntrade succéprogrammet Husdrömmar. Men vägen till framgång har inte alltid varit helt rak, inte ens självklar. När Gert Wingårdh kliver in på Sofiero slott i sommar får vi ta del av en helt ny sida av den folkkäre arkitekten. Han delar med sig av både misstag, lärdomar och framgångar.

I utställningen, som öppnar 5 maj, presenteras fem projekt signerade Wingårdh, som på olika sätt har stakat ut nya riktningar på hans väg. Det blir en personlig utställning med mycket värme, eftertanke och konstnärligt skapande.

Gert Wingårdh fyllde 70 år i april förra året och ett av hans senaste projekt är det nya vattentornet i Helsingborg. Men hans avtryck finns över hela världen. Från köpcentret Emporia i Malmö till House of Sweden i Washington.

Enligt Anna Schibli, program- och utvecklingschef på Sofiero, är tanken bakom utställningen att lyfta god arkitektur och vilken roll den haft genom tiderna.

– Det som är unikt med den här utställningen är att besökaren får komma närmare inpå Gert Wingårdh och hans skapande. Gert har satt ljuset på hur viktig arkitekturen är, hur byggnaden och platsen samspelar och påverkar oss. Dessutom har han fått fem Kasper Salin-pris, vilket är fler än någon annan svensk arkitekt, konstaterar hon.

Utställningen öppnar i slottet den 5 maj 2022 och pågår fram till 24 september.

Foto: Petter Berg