Nyheter

Invändig renovering i Tryserums kyrka

Under 2021 har Tryserums kyrka söder om Valdemarsvik fått en invändig renovering med ny fräschör i kulörer för väggar, golv och kyrkbänkar. Därtill har kyrkorummet på ett sånt sätt att verksamheten kan bedrivas mer ändamålsenligt.

– Det har blivit ett väldigt bra resultat, säger Joakim Karlsson, kyrkogårds– och fastighetschef i Valdermarsviks och Ringarums pastorat.

Den nuvarande kyrkan i Tryserum uppfördes 1794, och tillhör den gustavianska epoken avseende utformning och arkitektur. Anmärkningsvärt är att här ligger begravd den så kallade frihetstidens (1719-1772) mest betydelsefulle statsman, Arvid Horn. Strax väster om nuvarande kyrkobyggnad återfinns en ruin efter Tryserums äldre kyrka, sannolikt uppförd så tidigt som under 1200-talet.

Det är en hel kulturmiljö intill Tryserums kyrka. Vid kyrkan intill landsvägen återfinns ännu ett av de gamla kyrkstallarna bevarade och i den vackra miljön finns också gamla folkskolan och fattigstugan. Den senare inrymmer numera hembygdsgården i Tryserum.

Moderna verksamheter

Hela satsningen på Tryserums kyrka startade emellertid redan år 2020, då den utvändiga renoveringen genomfördes. Den omfattade bland annat avfärgning och lagning av puts och därutöver placerades snörasskydd på tak och även uppfräschning av tornhus och förgyllning av tornurtavlor m.m.

Under 2021 har fokus handlat om en tämligen omfattande renovering invändigt i Tryserums kyrka. Och när den blivit klar har således kyrkobyggnaden fått såväl utvändig som invändig hantering, både för en mer estetiskt tilltalande kyrkobyggnad, men också bättre möjligheter att bedriva verksamheter och aktiviteter i kyrkan för personal och församlingsbor.

– Det som gjorts invändigt har förstås handlat om en modernisering, och anpassning till de verksamheter som bedrivs nu och framåt, säger Joakim Karlsson.

Redan tidigare har energisystemet gått över till bergvärme, och en del av satsningarna under 2021 har handlat om att få fastigheten mer energisnål, genom tilläggsisolering och mer effektiva fönsterlösningar. De allmänna utrymmena såsom toaletter och omklädningsrum har förbättrats, golvet i kyrkan har slipats och oljats, väggar och kyrkbänkar har fått förbättrad kulör.

Kyrkan har också fått ett modernt ljudsystem och tilläggsbelysning. En spännande förändring är att en vägg i bakre delen av kyrkorummet öppnats upp vilket gör rummet större, och möjligheterna att anordna event och lite större möten har förbättrats. Ljuskronor i tak har blivit höj– och sänkbara.

Fakta:
Beställare: Svenska kyrkan i Valdermarsvik och Ringarum pastorat
Arkitekt: Fredrikssons Arkitektkontor, Felix Lotz