Nyheter

Varför är det så svårt att hitta sitt drömhus?

Drömmer ni om ett hus på landet eller ni kanske har letat länge men inte hittat huset som känns hundra procent rätt än. Ni kanske redan har köpt ett hus men känner inte att det är som du förväntat dig. Bostadsmarknaden sken iväg förra året och bostadspriserna steg över 20% på vissa områden jämfört med året innan. Det kan vara tufft att ge sig in i bostädernas köp- och säljmarknad. 

Det är stora beslut att ta och ibland behöver man göra snabba val i en budgivning som man kanske inte alltid är beredd på. Många letar och längtar efter sitt drömhus och såklart är man uppspelt i en budgivning som man hoppas ska leda till det lyckliga slutet. Många vill gärna ha en snabb affär och det kan vara så att det snabba och enkla beslutet som togs mitt i stressen och förväntansfulla känslor leder till något du inte egentligen inte önskade dig.

Plötsligt upptäcker du att det här inte alls var det du tänkte dig och ångrar ditt husköp nu. Det är inte alltid enkelt att vara rationell när man är laddad och mitt uppe i sina drömmar. Om du har funderingar på att köpa hus har du säkert varit med på några husvisningar och budgivningar. Och det är inte alltid en enkel match. Det kan vara många personer inblandade och det är visioner, område, husets in- och utsida, att vara överens och mycket mer som behöver falla på plats. Ett alternativ till den eviga jakten på hus är ju att bygga ditt eget drömhus!

Att bygga hus 

Det kan för många låta mastigt. Och ja det är ett projekt som kommer ta en längre tid. Många har inte någon erfarenhet av husbygge och allt därtill som el, avlopp och inte att glömma – pappersarbetet. En del saker klarar man själv men annars finns det såklart människor och företag som är proffs på det här med husbygge. Så när din budget är satt är det dags att börja jaga ditt drömhus.

Hitta ett område ni kan trivas i 

Det första valet som du behöver göra är att välja vart ni vill bo. Omgivningen kan spela stor roll i hur och om man trivs i sitt hem. Fundera över hur ni vill bo. Vilka avstånd tycker ni är okej till affären eller jobbet exempelvis. Söker ni ett familjeområde eller vill ni ut på landet?

När ni har hittat områden ni kan tänka er att flytta till är det dags att kolla efter tomter till salu.

Förutom område behöver även själva tomten motsvara era planer. Är det något på tomten när det gäller mark och yta både höjd och bredd som skulle försvåra eller stoppa era visioner? Ni behöver ta reda på om tomten får bebyggas och tänk på att vissa områden har riktlinjer för husets utseende för att huset ska passa in i området. Det kan vara bra att ha i åtanke om det är så att ni planerar att bygga något speciellt hus.

När tomten är redo är det dags att ansöka om bygglov. Det kan ta lite tid så du har med det i dina beräkningar. När ni har godkänt bygglov är det dags för planering. Vart på tomten ska huset stå? Försök planera in eventuell insyn, ljusinsläpp, blir det söder- eller norrläge? Vad föredrar du? Hur långt från eventuell väg vill ni ha huset, vill ni ha gräsmatta eller terrass på baksidan, framsidan eller runt om hela huset? Kommer ni i framtiden vilja bygga ut huset? Det är en del att tänka på innan ni placerar ut huset på tomten.

Husets in- och utsida

Själva designen av husets utsida och insida finns det en hel uppsjö av valmöjligheter. Det är det som är charmen med att bygga sitt egna hus. Valmöjligheterna är oändliga när det kommer till fasad och rum. Allt från att få bestämma både placering av och hur små eller stora fönster ni vill ha och om det ska vara morgonsol i sovrummet och kvällssol på terrassen. Vilken färg ska huset vara och hur stort badrum vill ni ha?
Det är just era svar som är viktiga och det är ni som gör alla valen till ert hus från början.

Ta hjälp om ni kör fast!

Det är ett stort bygge och det är ett projekt över tid och det är många val som ska göras. Även om ni har entreprenörer som gör ett bra jobb så kanske det Ibland inte alltid känns så motiverat. Det kan känns slitsamt och ni har svårt att se det lyckliga slutet. Ni kanske inte riktigt är överens om vilka val ni bör göra. Då kan det vara bra att ta in lite hjälp och stöd från nära och kära. Kanske bjuda över en vän på kaffe och fika som ni kan samtala med om era beslut för att se eventuella problem ur någon annans synvinkel. Det kan vara bra att komma ur spår ibland och få möjlighet till att hitta inspiration hos andra.