Nyheter

Hyresgästföreningen: ”Staten måste ta ansvar för bostadsbyggandet”

”Bostadskrisen är akut. Men ansvarstagandet för att bygga bort den ser beklämmande olika ut i landet. Välbärgade kommuner som ligger inom pendlingsavstånd från storstäder med skriande bostadsbrist, exempelvis Danderyd, Skurup, Härryda och Lidingö, ligger i landets absoluta bottenskikt vad gäller att bygga bostäder. Med en så kritisk bostadsbrist är det ohållbart att vissa kommuner sätter i system att åka snålskjuts på grannkommunens bostadsbyggande. Och staten går på intet sätt fri från ansvar. Bristen på bostadspolitik kan inte kallas för annat än ett kapitalt misslyckande.”

Det skriver Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen och Martin Hofverberg, chefsekonom Hyresgästföreningen i en debattartikel i Dagens Industri:

”Det måste löna sig för en kommun med bostadsbrist att bygga bostäder och straffa sig att inte göra det. Och sist men inte minst: staten måste börja ta ett ansvar och helhetsgrepp om bostadspolitiken i hela landet. Att fortsätta lämna kommunerna vind för våg duger inte. Idag lanserar vi på Hyresgästföreningen vår politik för en hållbar markförsörjning.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/debatt-staten-maste-ta-ansvar-for-bostadsbyggandet/