Nyheter

Wavin: Intelligenta rör blir avgörande för att hantera klimatutmaningar

VA-systemen i Sverige är under hård press från ökande vattenmängder på grund av klimatförändringar. Wavin ser digitalisering och övervakning som en del av framtidens lösning för överbelastade avlopp.

Förändrade nederbördsmönster och stigande grundvattennivåer ökar belastningen på VA-systemen vilket medför att pumpstationer och reningsverk blir hårt belastade.

Årsnederbörden i Sverige har ökat markant. Kraftiga regnskurar och långvariga regnperioder blir vanligare och mer koncentrerade. Samtidigt designar och byggs vårt VA-system idag på ungefär samma sätt som på 1970-talet, och det skapar problem. Dessa utmaningar kräver nya lösningar – och vissa av lösningarna är digitala.

– Vi behöver veta mycket mer om hur vårt vatten beter sig, men det kräver avancerad mät- och sensorteknik så att vi kan leda bort vattnet om det blir nödvändigt. Annars hamnar vattnet i källarna hos folk, säger Henning Nykjær Stabell, produktchef på Wavin.

Enligt Henning kommer nästa paradigmskifte inom VA-system att inkludera sensorer som kan övervaka sammansättningen av vattnet och belastningen på systemen. Dessutom ska vattnet ledas till rätt ställen hög belastning.

– När våra VA-system är nedgrävda glöms de ofta bort. Men vi borde betrakta VA-systemen på samma sätt som trafiken ovan mark där vi har koll på flödet genom övervakning. Vi har inget liknande lösning i våra VA-system idag, säger Henning Nykjær Stabell.

Innovativa produkter på gång

I ett försök att hejda klimatförändringarnas påverkan på infrastrukturen kommer Wavin under de närmaste åren att accelerera utvecklingen av digitalisering inom VA.

Med en utvecklingshub i Nederländerna och en tydlig målsättning att kontinuerligt utveckla lösningar för nuvarande och framtida utmaningar, är Wavin på väg att ta fram flera nya digitala initiativ som presenteras under 2022.

– Intelligenta rör blir ett avgörande medel för att hantera klimatutmaningarna. Vi måste alla leva med våra VA-system och på Wavin hjälper vi till att skapa ett intelligentare system, säger Henning Nykjær Stabell.

Testar digitala lösningar

Under perioden 2018–2021 deltog Wavin i projektet DRAINman som initierades av Miljöstyrelsen i Danmark. Under projektets gång visade resultaten att problemen, som man förmodat, var omfattande.

I projektet mättes källorna till främmande vatten i spillvattenledningarna med hjälp av elektroniska sensorer i Wavins brunnar. Försöket visade bland annat att 14 procent av vattnet utgörs av felaktigt anslutet dagvatten, vilket sätter onödig press på systemen.

På samma sätt har Wavin deltagit i flera försöksprojekt i bland annat Norge och Nederländerna, där man arbetar med att installera sensorer i befintliga brunnar för att digitalisera dagvattenhanteringen. Fler försöksprojekt är på gång, och enligt Henning Nykjær Stabell ska de visa vägen för framtidens VA-system.

– Vi kan utveckla och erbjuda lösningar som ger större avkastning här och nu. Våra första prototyper verkar lovande och vi är i full gång med att skala upp, avslutar Henning Nykjær Stabell.