Nyheter

NAVET Analytics: Återhämtning inom privata lokaler

Nybyggnadsinvesteringarna inom privata lokaler, där kontor, handel och hotell ingår ser ut att ha återhämtat sig under 2021, men från en låg nivå.

Detta visar NAVET Analytics senaste konjunkturrapport för den svenska bygg- och fastighetsmarknaden. Baserat på de tre första kvartalens påbörjade husbyggnadsinvesteringar indikerar byggtakten en ökning med 15-20 procent på helårsnivå.

Uppgången sker dock från en relativt låg nivå mot bakgrund av att nybyggandet sjönk med nära 30 procent under perioden 2018-2020.

Jens Linderoth, analysansvarig på NAVET Analytics, menar att det finns en hel del osäkerhet när det gäller det framtida behovet av privata lokaler, inte minst inom handel och hotell, som har haft det tufft under pandemin.

– Vi noterar också att vakansgraderna inom kontor i de centrala delarna av de tre största städerna i Sverige har ökat markant de senaste åren. Prognosen framåt är försiktigt positiv. Tittar vi på antalet beviljade bygglov indikerar dessa en svag tillväxttakt framöver. Den senaste sexmånadersperioden har antalet beviljade bygglov inom privata lokaler ökat med omkring 7 procent jämfört med föregående halvår enligt NAVET Analytics månadsindikatorer, avslutar Jens.

Källa: NAVET Analytics