Nyheter

Organowood: ”MP-ledamot emot förbud mot giftiga ämnen i kopparimpregnerat trä – förvånande ställningstagande”

Just nu diskuteras nämligen kommande EU-lagstiftning som ska reglera halten giftiga ämnen som används för att impregnera trä, som används av många stora svenska företag inom träskyddsbranschen. 

Tonvis med koppar hamnar exempelvis i naturen årligen, vilket kan skada både djur och natur.

Enligt en nyligen utförd studie, gjord av IVL Svenska Miljöinstitutet, baserad på data från bland annat Svenska Träskyddsföreningen, står kopparimpregnerat trä för en sammanlagd urlakning på upp till 72 ton årligen, endast i Sverige. Det är en större andel än vad försäljningen av giftig båtbottenfärg bidrar med varje år.

Häromdagen skrev den miljöpartistiska riksdagsledamoten Emma Hult och Larry Söder (KD) tillsammans med Svenska Träskyddsföreningens vd Fredrik Westin en debattartikel i Aktuell Hållbarhet mot ett nytt regelverket att förhindra giftiga tillsatser i träskyddsmedel.

Det är minst sagt oväntat att en ledamot för MP uttrycker detta och står bakom ”industrins” intressen, menar Organowood i ett pressmeddelande.

Att skribenterna är emot en reglering som förhindrar användning av miljöfarliga träskyddsmedel är en direkt kontrast till arbetet för en giftfri vardag som Kemikalieinspektionen driver och som bland annat Miljöpartiet står bakom.

Träskyddsmedel regleras under EU:s förordning Biocidal Products Regulation (BPR), vars syfte är att förbättra biocidprodukter samtidigt som den säkerställer en hög skyddsnivå för människor, djur och miljö.

De träskyddsmedel som nu blir reglerade på EU-nivå består bland annat av vattenlösliga kopparsalter som separat klassas som farligt avfall och mycket giftigt för vattenlevande organism.

Läs respektive debattartikel här:

https://www.aktuellhallbarhet.se/alla-nyheter/debatt/fullt-rimligt-att-eu-reglerar-kopparimpregnerat-tra-som-kan-utgora-fara-for-djur-och-natur/

https://www.aktuellhallbarhet.se/alla-nyheter/debatt/okad-anvandning-av-tra-som-byggmaterial-hotas-av-eu-byrakrati/