Nyheter

ICA Fastigheter utvecklar modernt blandstadskvarter i Lund

Kvarteret som beräknas stå klart 2025 i den växande stadsdelen Brunnshög i Lund. Nya ICA Kvantum Brunnshög blir kvarterets nav och mötesplats med Apotek Hjärtat, Systembolaget, Friskis&Svettis, restaurang och övrig kommersiell service samt 258 ovanpåliggande hyreslägenheter.

Byggstart beräknas till mars/april.

Du har nyss tagit trapporna ner från din lägenhet. På den grönskande innegården plockar du de ätbara bären och kollar till din odlingslåda. Du kliver ut på det pulserande torget. När du närmar dig ICA-butiken för att handla ser du hur butikens inomhusodling med färsk sallad och örter växer och frodas genom de stora glaspartierna.

– Jag är väldigt glad över att vi nu kan förverkliga det som tidigare varit en vision om den moderna mötesplatsen och det hållbara kvarteret med fokus på mat, människor och gemenskap. Det är ett unikt projekt för ICA Fastigheter med kombinationen av att utveckla bostäder och ICA-butiken som det centrala navet för platsen, säger Anna Nyberg, vd ICA Fastigheter. 

Fokus på ekologiskt och lokalproducerat

ICA Kvantum Brunnshög blir en inspirerande butik på 3 000 kvadratmeter med fokus på både ekologisk och lokalproducerad mat för det moderna livet i Lund. Begreppet härodlat blir verklighet tack vare den synliga vertikala butiksodling som kommer att generera färsk sallad och örter hela året.

För att underlätta vardagspusslet kommer ICA Kvantum Brunnshög ha generösa öppettider samt erbjuda färdiga måltidslösningar och online via plock i butik med hemleverans. Handlare blir Jörgen Fors.

Enkelhet och livskvalitet i vardagen                                                                                                                                                  Det nya kvarteret omfattar 22 000

kvadratmeter med ICA Kvantum, Apotek Hjärtat, Systembolaget, Friskis&Svettis, restaurang och annan service i bottenvåningen. De övre våningarna inrymmer 258 hyreslägenheter, många i mindre storlekar som attraherar unga, studenter och forskare men även lägenheter för barnfamiljer och kompislägenheter.

På bostadsfastighetens upphöjda innergård med orangeri, uteplatser och utrymmen för både grill och lekplats, finns rum för gemenskap över åldersgränserna, samt rum för lek och lärande.

”Stora fördelar med helhetsansvar för genomförandet”

Fastigheten kommer efter byggstart att klyvas i två fastigheter via tredimensionell fastighetsbildning. ICA Fastigheter kommer långsiktigt att äga den kommersiella fastigheten och Lansa Fastigheter har förvärvat den blivande bostadsfastigheten och tillträder vid färdigställandet av 258 bostäder.

– Detta är det första pågående projektet där ICA Fastigheter agerar byggherre för såväl kommersiella delar som bostäder. Det är en unik lösning då vi ser stora fördelar med att ta ett helhetsansvar för projektets genomförande och är glada att ha hittat en långsiktig och stabil samarbetspartner i Lansa Fastigheter, säger Anna Nyberg, vd ICA Fastigheter.

Färdigställandet av ICA-butiken, övriga kommersiella ytor samt bostäder beräknas till 2025.

Hållbarhet i Brunnshög

ICA Fastigheter har tillsammans med Lunds kommun utvecklat ett gemensamt hållbarhetsprogram för kvarteret.

Det innebär bland annat att:

Hela projektet ska certifieras med Miljöbyggnad Silver

Överskottsvärmen från ICA-butikens kylanläggning kommer att återanvändas inom fastigheten och förse ICA-butiken och de andra kommersiella ytorna i fastigheten med energi.

En odling i ICA-butiken som ger färsk sallad och örter och minskar vattenanvändning och transporter.

Ett bilpoolsavtal har tecknats med OurGreenCar till förmån för bostadsfastigheten.