Nyheter

Debatt: ”Bygg ett nytt operahus i Stockholm”

”Stockholm behöver ett nytt operahus där musik­teater och dans ges nya möjligheter för konstnärlig utveckling, med maximal tillgänglighet för en bred publik.”

Det skriver flera debattörer från branschen – bl.a. Ulf Hedberg, Inga Lewenhaupt, Gunnar Lundberg, Staffan Rydén, Carl Tham, Lotta Zacharias, styrelseledamöter Föreningen Masthamns­operan, Anneli Alhanko, hovdansare och prima ballerina assoluta
Hans Gefors, operatonsättare, professor emeritus och Etienne Glaser regissör och skådespelare i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Regeringen har lagt det vidlyftiga och kostsamma förslaget till en ombyggnad av operahuset vid Gustav Adolfs torg åt sidan. Det var på tiden.”

”Kungliga Operans styrelse har avböjt ett förslag om en renovering av huset som inte skulle innebära någon förbättring för verksamheten och föreslår i stället regeringen att utreda en nybyggnad. Det var också på tiden!”

”Det är nu hög tid att tänka till och blicka framåt. Vad är det Sverige och Stockholm behöver – jo ett nytt operahus där musik­teater och dans ges nya möjligheter för konstnärlig utveckling, med maximal tillgänglighet för en bred publik i alla åldrar, med en öppen och nära relation mellan scen och salong och där möjligheterna till livesändningar är inbyggda från början.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/bygg-ett-nytt-operahus-istockholm