Nyheter

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen: ”Värmebranschen går fortsatt mycket starkt”

Trots den rådande pandemin och komponentbrist har försäljningen av värmepumpar ökat med 11 procent under 2021. Alla segment har ökat under året men segmentet luft-vattenvärmepumpar har gått särskilt starkt med en tillväxt på 21 procent under 2021, rapporterar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen:

”Under fjärde kvartalet har bristen på komponenter och halvledare slagit igenom och vi kan se en viss nedgång på försäljningen.

Nedgången kan till stor del förklaras med bristen på komponenter och bristen på halvledare. Generellt kan man säga att orderingången är fortsatt stark och överstiger leveransförmågan.

De ökande energipriserna och att värmepumpar är en bra investering för att sänka sina energikostnader, leder till ett ökat intresse för lösningar som involverar värmepumpar. Vi ser också från undersökningar under året att andelen värmepumpar som ersätter äldre värmepumpar ökar. Ovanpå det passerade vi under 2021 en milstolpe genom att det nu är ungefär lika vanligt att en värmepump ersätter en värmepump som att en värmepump ersätter direktverkande el eller elpanna. Givet detta finns all anledning att tro att efterfrågan fortsatt kommer vara ökande.”