Nyheter

Miljöriktigt inomhusklimat för pistmaskinen

Även en utomhussport som skidor har behov av att komma under tak ibland. Så var fallet även för 120-årsjubilerande Göteborgs Skidklubb.

Fram till nu hade klubben klarat sig hjälpligt med en liten barack och en container. Tack vare ideella krafter och stöttning från bland andra Knauf Insulation har klubben nu kunnat bygga ett stort, välisolerat garage som ersättning för de gamla lokalerna.

– Det här garaget innebär verkligen ett stort lyft för klubben. Nu, när våra maskiner slipper stå ute under presenningar blir det mycket snyggare ute i backen. Dessutom kommer maskinerna att hålla sig fräscha och hela mycket längre.

Den som berättar detta är Inger Fredrikson, klubbens ordförande och mångårig medlem. Och backen hon pratar om är Brudarebacken alldeles utanför centrala Göteborg. Här driver klubben sin verksamhet som utöver alpin skidåkning även omfattar längdskidor, backhoppning och orientering. Maskinerna som får komma in i värmen är i första hand klubbens pistmaskin, men här finns också plats för snökanoner och annat.

Skidmöjligheter för barn och ungdomar

Isoleringen från Knauf Insulation hittade vägen till skidklubben via företagets teknik- och marknadschef Kenneth Ingemarsson, som själv är en meriterad längdskidåkare och som fortfarande är aktiv.

Han berättar:

– När jag fick höra om klubbens planer och behov av ny lokal tänkte jag att vi kanske kunde hjälpa till med något från vårt håll. Jag tycker själv att idrott är viktigt och har lagt många timmar både som aktiv, som tränare och som engagerad förälder. Skidklubben gör något väldigt bra genom att erbjuda barn och ungdomar möjligheten att åka skidor, även om de kanske inte kan komma iväg till fjäll eller alper.

Klubben var inte sena att tacka ja och kunde i september påbörja projektet med att bygga sitt nya garage. Att isoleringen dessutom är marknadens i särklass mest miljöriktiga var ett stort extra plus för en så naturnära verksamhet som en skidklubb.

– När arbetet med att isolera väggar och tak sedan påbörjades upptäckte de klubbmedlemmar som arbetade med bygget genast fler fördelar, säger Inger Fredrikson och fortsätter:

– Den känns som en angorakatt, eller kanin. Det är en otroligt skön isolering att jobba med. Jag har tidigare arbetat med annan glasull, som både kliade, dammade och luktade illa. Inget av detta fanns i Knaufs produkter.

Bindemedlet som gör skillnad

Kenneth Ingemarsson säger att de flesta som provar Knauf Insulations produkter reagerar precis som Inger. Och de goda produktegenskaperna beror i grund och botten på att man som bindemedel använder Ecose istället för formaldehyd. Ecose är egenutvecklat och patenterat, till hundra procent biobaserat. Resultatet är en följsam isolering som luktar och dammar i mycket liten utsträckning.

– Ecose gör våra produkter markant mycket behagligare att arbeta med, de är också lätta att hantera när det gäller att skära till och installera. Men, jag tycker miljöaspekten är minst lika viktig. Att isolera ordentligt är en förhållandevis billig och enkel metod att spara energi. Att isolera med ett material som i sig är miljöriktigt blir ännu snällare mot klimatet.

För klubben återstår i skrivande stund endast den sista finputsningen på bygget, där isoleringen redan sitter på plats. Och Inger ser fram emot en ny säsong, kanske med samma högtryck kommande sportlov som senast. Skillnaden den här gången blir att pistmaskinen kan ta igen sig under tak, i en varm ombonad miljö.