Nyheter

Nu ska det sparas på kontorsytorna

Nu varnar man från fackligt håll för trenden att kapa kontorsutrymmen. Många företag ser ett gyllene läge att göra stora besparingar på att just minska på kontorsytan.

WSP har på uppdrag av Sveriges Ingenjörer gjort en djupdykning i kontorsmarknaden. Resultatet av undersökningen är uppseendeväckande: hela 38% av arbetstiden kommer att skötas på distans efter pandemin.

En genomsnittlig kontorsplats kostar idag ca 62 000 kronor per anställd och år . Stockholm drar upp snittet med en årskostnad på 89 000 kronor per anställd och år.

Om man tar ett Stockholmsföretag med 300 anställda så kan alltså den årliga besparingen uppgå till hela 18 miljoner kronor om man skalar ned antalet kontorsplatser, enligt WSP:s räkneexempel i rapporten.

Men facket Sveriges Ingenjörer varnar:

– Risken finns att vissa tvingas till att jobba på distans. Problemet är att så fort man drar ned på platser komer vissa inte att ha någon arbetsplats att gå till, säger Johan Kreicberg, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer till Dagens Industri.

– Det centrala är att du som anställd ska ha en bra arbetsmiljö fem dagar i veckan. Att hänvisas till en soffa för att alla skrivbord är upptagna är oacceptabelt, säger Johan Kreicberg.

AMF Fastigheter har redan idag aktivitetsbaserade kontor och försäljningschef Magnus Carlsson ser bara fördelar med konceptet:

– Jag tror att vi kommer att använda kontoren på ett annat sätt än tidigare. Snarare än mindre och effektiva tror jag att vi får se öppnare lösningar. Många kanske kommer att sitta hemma när de ska skriva och komma in till kontoret för att träffa och umgås med kolleger.

– Den resan har en stor del företag redan gjort. Själv har jag aldrig haft ett eget skrivbord. Jag slår mig ned där det finns plats, och det fungerar utmärkt, säger Magnus Carlsson till Dagens Industri.

I förra veckan var även Ericsson ute och kommenterade framtidens hybridarbete. Där ser man gärna mer av individuella lösningar för de anställda och välkmnar den nya trenden med hybridkontoret.