Nyheter

Nacka växer – är inne i en intensiv stadsutvecklingsfas

Målet är att 20 000 nya bostäder ska färdigställas och att 15 000 nya arbetsplatser ska tillkomma under åren 2014 – 2030.

När det byggs mycket ökar också behovet av stadsgrönska och framförallt ökar kraven på dagvattenplaneringen. Nya lösningar och samarbete mellan olika kompetenser har varit ett sätt lyfta dagvattenfrågan i Nacka.

– När Centrala Nacka byggs så sker det i en snabb takt och då är det viktigt att ha övergripande strategier, säger Agata Wehlin, dagvattenspecialist och tekniskt ansvarig för dagvatten i Nacka kommun. Som alltid måste vi som kommun uppnå vattendirektivets miljökvalitetsnormer. När det byggs mer ökar också behovet av rening, stadsgrönska och klimatanpassning.

Man var tvungen att hitta en dagvattenlösning som passar in i en tät urban miljö där många olika funktioner behöver samordnas, från cykelställ och papperskorgar till avloppsnät och fjärrvärme. Man ställde sig frågan vilken lösning som kunde vara lämplig utifrån allas behov?

Planeringen tog fart

Regnbäddar innebär ett naturligt sätt att rena dagvatten på. Man skissade på olika alternativ som kunde inrymmas i de smala zoner som var kvar i gaturummet. Nu bygger Nacka öppna gröna och gallertäckta regnbäddar med markvegetation och träd.

– Att separera dagvatten från vägar som är mer förorenat jämfört med gång- och cykelvägar möjliggörs nu. En avrinningsvolym som inrymmer 10 mm nederbörd kan hanteras i regnbäddarna. Vi har testat olika jordar, vilka som har sina fördelar och nackdelar, säger Agata Wehlin. Vi avslutar nu en ettårig studie där vi utvärderar substrat innehållande bl a biokol och pimpsten.

Stora hänsynstaganden

Mätningarna visar att det sker ett visst läckage av fosfor från bägge jordarna, vilket är kopplat till dess innehåll av gödsel. Man kommer att fortsätta en dialog med jordleverantörerna för att skapa en väl fungerande lösning. Resultaten av reningseffekten för tungmetaller och mikroplaster är mycket goda. Olika konstruktioner och jordsammansättningar har sina barndomssjukdomar och behöver utvecklas och förbättras, vilket man är väl medveten om.

– Det är mycket att ta hänsyn till när man utvecklar ett urbant rum i en befintlig miljö och det blir ett samspel mellan olika funktioner. Vi är ett bra gäng som arbetar med stadsutveckling, säger Agata Wehlin. Alla har olika teknisk kompetens och kunskaper från olika branscher. Vi har ett mycket bra samarbete och ett gediget erfarenhetsutbyte i våra projekt.

Leverantör av gjutjärnskonstruktioner

– Vi blev kontaktade av Skanska för arbetet med att ta fram en konstruktion som skulle ta hand om dagvatten för Nacka kommun, berättar Maria Silfverschiöld, VD på JOM, Järn i Offentlig Miljö. Konceptet utgår från en ”biomimik”, att härma naturen genom att fånga vattnet och utgå från den naturliga hydrologin. Nu har vi tillsammans med flera projektörer och entreprenörer utvecklat olika regnbäddskoncept som även ska tåla tunga laster. Alla områden har olika utrymmen, därför har vi gjort fyra modeller med varierad bredd och längd.

Vi samarbetar med hela värdekedjan för att det ska fungerar bra och ändrar och justerar. Det är viktigt att ha med samtliga länkar från starten inom produktion, anläggning, drift, transport samt säkerhet. Företaget har i dag över hundra regnbäddar, som är integrerade i trottoaren med ett träd i varje regnbädd ibland annat Nacka och Sickla.

– Det är viktigt att det ser prydligt och snyggt ut då dessa regnbäddar ska hålla i minst 100 år. Nu har vi intresse från KTH om att lägga ut ett examensuppdrag för att kunna kalkylera själva driften och titta på när substraten bör bytas och om de ska deponeras. Det finns mycket att fundera över, säger Maria Silfverschiöld. Det gäller att anpassa innehållet i lådan för olika platser. Samtidigt måste man tänka på estetiken och att anläggningen ska hålla under många år.