Nyheter

Efterfrågan på natursten rekordstor i byggbranschen – Zurface växer klart mer än marknaden

Efterfrågan på natursten sätter rekord under 2021. Allt fler samhällsbyggnads och trädgårdsprojekt som till exempel torg, trappor och fasader byggs i natursten. Zurface, Nordens största leverantör av natursten, redovisar ett rekordår.

Omsättningen har ökat med 64 procent sedan förra året och antalet kunder har ökat med flera hundra procent sedan de etablerade sig i Sverige 2019.

Allt fler stora projekt byggs i natursten och de specialiserade kraven och önskemålen från svenska kommuner och regioner, arkitekter och entreprenörer växer rekordartat.

– Vi märker verkligen av ett ökat intresse och sug efter natursten. Sedan 2019 har antalet kunder vuxit med flera hundra procent. Och årets omsättning sätter rekord – vi redovisar en omsättning på 56 Mkr. En ökning med 64 procent sedan förra året, säger Eric Waxin, vd och partner på Zurface.

Zurface är bland de absolut största leverantörerna av natursten i Norden. Koncernen har sitt säte i Danmark där omsättningen ligger på cirka 300 Mkr. Men det är i Sverige den största tillväxten sker.

– De två senaste åren har formligen naturstensmarknaden exploderat. Allt fler arkitekter, entreprenörer och byggare har fått upp ögonen för det hållbara och tidlösa materialet som dessutom är helt underhållsfritt, säger Eric Waxin.

Tillväxten på marknaden för natursten ligger på omkring sex procent för 2021. Zurface växer flerdubbelt snabbare än marknaden och har sedan 2019 ökat omsättningen från 8,4 mkr till 56 mkr för 2021.

– Vi räknar med att fortsätta växa och prognosen är 75 mkr i omsättning nästa år. En tillväxt på 35 procent, säger Eric Waxin.

Zurface behöver även rekrytera. 2019 var de tre anställda, idag är de 7 och under 2022 behövs ytterligare tre personer för att möta den ökade efterfrågan.

Hemligheten bakom Zurfaces tillväxt är att de kan leverera det kunderna efterfrågar och i rätt tid.

– Rent generellt finns en brist på produkter på marknaden. Men vi kan leverera natursten eftersom vi har egna stenbrott och tillverkning på Bornholm samt ett långsiktigt samarbete med leverantörer i Portugal, Turkiet och Sverige, berättar Eric Waxin.