Nyheter

Lär känna juryn av årets upplaga av the Design of the Future

Design of the future – den internationella designtävlingen för årets nollenergihus | Den andra upplagan av tävlingen pågår i Europa just nu. Skickliga arkitekter och aspirerande arkitekter tävlar om att utmärka sig inom innovation och hållbarhet genom att designa sin version av framtidens nollenergihus.

Tävlingen pågår på internationell nivå i hela Europa och bidragen kommer att evalueras av en internationell jury bestående av kända arkitekter och framstående experter inom hållbar design och klimatneutralitet. I prispotten ligger förutom ett fint utmärkande inom innovation och hållbarhet, en summa på totalt 7000 Euro. Tävlingen avslutas den 20 Januari 2022.

Deltagarna i juryn:

Lech Kaniuk, vd SunRoof International

Lech Kaniuk är vd för SunRoof International och en av deltagarna i den internationella juryn: ”Jag är glad över att vårt initiativ för andra året i rad har samlat en så stor grupp av respekterade experter som vill sprida engagemanget inom ett sådant viktigt ämne. Med hjälp av dem kan vi tillsammans ta del av de bästa idéerna för hållbar arkitektur. Jag vill uppmana tävlingsdeltagarna att våga vara djärva i sin användning av bra energi för att påskynda vägen till energineutralitet”. 

Ivana Kildsgaard, Partner och Director of Sustainability and Quality, Tengbom

Tengbom är en av de mest etablerade arkitektbyråerna i Skandinavien. Ivana är medlem i kommittéerna för Nordic Passive House, Zero Emission och Plus Energy Buildings and Neighbourhoods. År 2018 tilldelades hon titeln Årets förebyggare inom ämnet.

”Lokal förnybar energiproduktion är en nödvändighet för att klara av klimatomställningen som våra städer och samhällen står inför idag. Om vi ska bygga nya byggnader måste vi se till att de kompenserar för den klimatpåverkan som de skapar. Jag hoppas att den här tävlingen både ska inspirera arkitekter att anta utmaningar och skapa framtidens vackra hus och carportar, samt bidra till att öka medvetenheten och kunskapen om solenergilösningar i byggprojekt”, säger Ivana.

Michal Derc, arkitekt, BIMobject

Han har bland annat utvecklat koncept och design av såväl offentliga som privata fastigheter.

”Med hjälp av digitala kopior av produkter med inbäddad produktinformation, kan vi lättare spåra deras miljöpåverkan och därmed välja mer hållbara lösningar vid designstadiet. Därför är det en självklarhet för BIMobject att bidra till detta initiativ genom att stödja arkitekter och inspirera dem att designa på ett snabbare, smartare och mer hållbart sätt”, säger Michal.

Stefan Gullgren, Svenska ambassaden

SunRoofs solpaneler visar hur banbrytande teknik och innovativ design kan kombineras i en smart och hållbar lösning. SunRoof-tekniken erbjuder ett sätt att förvandla byggnader till ett grönt kraftverk och bidrar på så sätt i kampen mot klimatförändringarna. Det är ett nöje för Sveriges ambassad att vara associerad med detta projekt, och jag ser fram emot att lära mig mer om de spännande idéer som kommer att presenteras som ett resultat av denna tävling”, säger Stefan, svensk ambassadörsrepresentant på svenska ambassaden i Warszawa.

Daniel Cieślik, arkitekt och grundare av erkänd arkitektbyrå 

Daniel tog sin examen inom arkitektur 2011 och erhöll samma år det internationella priset från Royal Institute of British Architects (RIBA). Daniel har sedan dess fortsatt att vinna många branschpriser.

”Tyvärr fattas ofta beslut om att använda förnybara energikällor i ett skede då byggnaden redan står färdig, vilket medför att denna hållbara lösning blir sekundär till arkitekturen. Detta medför också att vi missar att utnyttja hela potentialen av själva tekniken, Medvetna om dessa utmaningar, vill vi därför stödja initiativ som säkerställer att pro-ekologiska lösningar blir en integrerad del av arkitekturen redan på designstadiet”, säger Daniel från ANTA ARCHITEKCI studio.

Weronika Konior, Architektura-Murator

Med en examen inom arkitektur är Weronika verksam som redaktör på den ledande arkitekturtidningen Architectura-Murator. Hon är en del av den nionde upplagan av den nationella tävlingen Living for Architecture, för de mest betydande arkitekturprojekten på sin marknad.

Michal Pierzchalski, Ph.D. i arkitektur, chefredaktör för Architektura.info samt lektor vid framtående arkitekturfakultet

Michal driver en verksamhet med energieffektiva hus och är verksam inom National Energy Conservation Agency.

Ireneusz Polaczek från webbplatsen nowoczesna STODOŁA

Tack vare sin unika förmåga att kombinera traditionell arkitektur med modernt och ekologiskt tänkande har han blivit en symbol för passivhusbyggande på sin marknad.

Natalia Chylińska, Builder

Natalia skriver för Builder inom sektionen för Arkitektur & Design. Hon fokuserar främst på prestigefyllda investeringar som lyfts fram i Builder Exclusive.

Bartlomiej Gierszyn, marknadschef, Grenton

Han är en entusiast av ny teknik och ansvarig för skapandet och utvecklingen av Grentons strategi för smarta hemstyrningssystem.

Wojciech Rynkowski, Extradom

Expert på byggmarknaden för småhus och ansvarig för publikationer på Extradoms expertavdelning.

Krzysztof Sołoducha, chefredaktör, Sztuka Architektury Group

Med en Ph.D. i filosofi undervisar han i arkitekturfilosofi och marknadskommunikation. Arbetar som docent vid institutionen för humaniora vid Military University of Technology i Warszawa.

Jacek Jakubowski, HouseCollection

Specialiserad på design inom installationer för telekomunnikation och byggnadsautomation. Jacek har en extra kärlek för moderna och energieffektiva lösningar samt minimalistisk arkitektur.

Agnieszka Zielińska, vd, Skandinaviska-polska handelskammaren

Hon har över 15 års erfarenhet av den internationella affärsmiljön inom områden som affärsrelationer, marknadsföring, event management.