Nyheter

ABAX digitala lösning ger direkt överblick på driftkostnader och klimatpåverkan för volvomaskiner

Byggbranschen måste minska sitt klimatutsläpp markant. Nu, med hjälp av Abax digitala lösning kan samtliga ägare av Volvos entreprenadmaskiner få en större förståelse på hur de kan göra skillnad för både plånbok och planet.

Abax digitala tjänster kopplas till teknik som redan finns installerad och klar i landets samtliga volvomaskiner och kan därmed erbjuda en direkt överblick på deras driftkostnader och klimatpåverkan.

Årets Ramirentrapport visar tydligt hur digitaliseringen av byggbranschen blivit ett måste.

ABAX är ett telematikföretag som ger företag bättre förståelse och kontroll över sina bilar, maskiner och verktyg. Genom tjänsten Smart Connect har Abax minimerat byggföretags digitala tröskel och möjliggjort en direkt tillgång till samtliga Volvo entreprenadmaskiners API.

Med Smart Connect behövs inga ytterligare tillägg av hårdvaror, utan tjänsten nyttjar den befintliga installationen och teknik i maskinen.

– Vi insåg att det enkla sättet för företag att utveckla sin digitalisering är att erbjuda en tjänst som verkar genom deras redan befintliga tillgångar. Genom att erbjuda en tjänst som inte kräver något ytterligare kan byggföretagen åstadkomma märkbara effektiviseringar, både i form av kapade kostnader och minskad miljöpåverkan. Vi måste alla ta vårt ansvar och ta vara på de utvecklingsmöjligheter som finns, inte minst i en bransch med stor påverkan på samhället, säger Thomas Hallin, kommersiell chef för ABAX i Sverige.

Den senaste lösningen, som innebär att ABAXs digitala tjänster kan kopplas på till alla verksamma Volvo entreprenadmaskiner i byggbranschen, gör att företag kan få en övergripande bild av företagets maskiner. Överflödiga drift- och servicekostnader synliggörs och en daglig statusuppdatering om företagets förbrukning och sammanställning av Co2-avtryck ger förutsättningar att minska klimatpåverkan. Maskindata från hela maskinparken hämtas in och samlas i samma gränssnitt- allt som behövs är en anslutning till ABAX Smart Connect.

Enligt Parisavtalet ska dagens utsläpp av växthusgaser minska med 40 procent fram till år 2030. Byggbranschens utsläpp har en direkt inverkan för hur Sverige kommer bidra till det gemensamma målet för samtliga EU-länder. Den framträdande metoden för förbättring är digitalisering.