Nyheter

Helsingborg samlar makten på H22 City Expo

H22 Arena blir platsen för möten och debatt när framtidens städer står i centrum. För att lösa kommande utmaningar krävs att politiker, myndigheter, organisationer och näringsliv samarbetar på nya sätt. På bästa läge i Helsingborg skapas under H22 City Expo en fysisk mötesplats för de viktiga samtalen.

H22 City Expo är en 35 dagar lång internationell stadsmässa, 30 maj – 3 juli nästa år, med fokus på långsiktigt innovations- och förändringsarbete genom cirkulära lösningar, hållbar stadsutveckling och smart teknologi.

Under fyra dagar av stadsmässan sätter H22 Arena ljuset på de utmaningar som Helsingborg och många andra städer har identifierat och omvandlar Hamntorget till en plats för en demokratifestival lik Almedalsveckan med seminarier, debatter och samtal kring hållbar samhällsutveckling.

– H22 Arena blir vad vi gör den till tillsammans. Jag ser fram emot att utifrån olika perspektiv diskutera lösningar på de mest angelägna samhällsproblemen, exempelvis hur vi kan öka tryggheten, förbättra integrationen, hur vi kan utveckla skolan, vården- och omsorgen samt hur vi ska klara klimatutmaningen. Städernas roll är mycket viktig för att skapa hållbara samhällen med hög livskvalitet, säger Peter Danielsson (M) kommunstyrelsens ordförande Helsingborg.

– Vi hoppas att aktörer inom offentlig och privat sektor tillsammans med politiker, civilsamhälle och media tar möjligheten att diskutera de mest aktuella samhällsfrågorna tillsammans med oss. Det handlar om hur vi oavbrutet arbetar för att stärka välfärden och ta vårt ansvar som stad där vi utvecklar våra städer utifrån det mänskliga perspektivet, säger Jan Björklund (S) oppositionsråd i Helsingborg.

Området vid Hamntorget kommer att ge plats för både mingel och möten. Debatterna förs på mindre scener, och tyngre seminarier leds från en huvudscen, allt med hamnen och Öresund som fond.

– Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och för oss är det självklart att både bjuda in till och delta i samtal om framtidens städer. Vi ser verkligen fram emot H22 Arena där vi vill diskutera några av våra hjärtefrågor i ett mer hållbart stadsbyggande som trygghet, innovation och miljömässig hållbarhet, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Programmet hålls ihop av ett gemensamt schema som koordineras av H22 City Expo. De olika evenemangen organiseras och bekostas av deltagande organisationerna, partierna och företagen. På flera håll i Sverige och närliggande länder har på senare år ordnats liknande arrangemang som fått samlingsbegreppet demokratifestivaler. Helsingborg blir platsen att vara på nästa sommar!

– Hela stadsmässan drar till sig samhällsaktörer, förändringsledare och futurister som har fokus på framtidens hållbara samhälle, från digital utveckling till social innovation. Därför känns det viktigt att vi kan erbjuda en stor och öppen plats för den nationella samhällsdebatten som förstås får extra stor betydelse under ett valår, säger Soraya Axelsson, projektchef för H22 City Expo.