Nyheter

Nodi vinner Dezeen Awards

I Nya Hovås i Göteborg har White Arkitekter designat det banbrytande kontorshuset Nodi – en fem våningar hög träbyggnad med hållbarhet i centrum. Under prestigefyllda Dezeen Awards blev projektet utsett till bästa kontorsbyggnad 2021.

”Ett fantastiskt exempel på hållbarhet”, enligt den internationella juryn.

Tillsammans med Next Step och BRA har White skapat Nodi. En byggnad som visar att det är möjligt att skapa högkvalitativ träarkitektur som uppfyller morgondagens krav, men också att modiga val och en väl fungerande process kan skapa affärsmöjligheter och synergieffekter för ett helt område.

Byggnaden färdigställdes tidigare i år och projektet har nu fått sitt första stora internationella pris för bästa kontorsbyggnad vid Dezeen Awards 2021. Totalt deltog fler än 4 700 projekt från 86 olika länder i tävlingen.

För oss i White-teamet som varit med är det väldigt roligt att Nodi får både nationell och internationell uppmärksamhet. Vi var tidigt överens om att Nodi skulle bli en pärla i trä i Nya Hovås. Att Nodi nu valts ut av en så välrenommerad jury till ett av världens bästa arkitekturprojekt, det känns fantastiskt kul!, säger Joakim Hansson, Lead Architect på White Arkitekter.

Dezeens jury består av några av arkitekturvärldens mest inflytelserika personer. Bedömningen görs utifrån ett helhetsperspektiv som omfattar utseende, innovation, användarperspektiv och miljö.

Juryns motivering:

”Det här är ett fantastiskt exempel på hållbarhet. Projektet visar på en mycket bra användning av trä med ett magnifikt utförande och bra fingertoppskänsla både arkitektoniskt och tekniskt. Det är fantastiskt bra att minska beroendet av betong.”

Foto: Åke E:son Lindman