Nyheter

Svensk innovation: Zekler lanserar ny skyddshjälm för byggbranschen

Zekler har tagit fram en ny skyddshjälm med Mips® Safety System för att adressera de krafter som hjärnan kan utsättas för vid både raka och sneda islag. Skyddshjälmen är utvecklad i Sverige och är specifikt framtagen för användare i byggbranschen.

Byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade i Sverige. Enligt en studie är fallolyckor den vanligaste anledningen till arbetsrelaterade hjärnskador inom byggbranschen i Sverige. Något som ytterligare belyser hur viktigt det är att man använder en bra skyddshjälm på en byggarbetsplats.

Svenska Zekler är specialister på ögon-, hörsel-, andnings- och huvudskydd för professionella användare inom bygg och industri. För att öka säkerheten bland byggarbetare ytterligare har företaget utvecklat en ny version av skyddshjälmen i serien Zekler Zone™ med Mips® Safety System.

– Stora byggbolag har länge efterfrågat att vi ska integrera Mips teknologi i våra hjälmar för att öka deras arbetares säkerhet. Vi är därför väldigt stolta att vi nu kan presentera Mips patenterade säkerhetssystem i vår nya Zekler Zone™-hjälm, säger Erik Ydrén, vd på Zekler Safety AB.

Mips är ett världsledande svenskt företag inom hjälmbaserad säkerhet och hjärnskydd. Den patenterade lösningen är baserad på över 20 års forskning och utvecklad tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet.

– Vi är oerhört glada över vårt samarbete med Zekler och att vi tillsammans kan öka säkerheten för byggarbetare. Skadestatistiken visar att när vi ramlar eller får ett slag mot huvudet är det vanligtvis ett snett islag vilket kan skapa rotationsenergi som kan överföras till huvudet. Mips® Safety System är utvecklat för att omdirigera just denna rotationsenergi när olyckan är framme, säger Max Strandwitz, vd för Mips.

Samarbetet med Mips är ett viktigt led i Zeklers strategi att göra innovativa produkter med användaren i fokus.

– Att få slag i baksidan eller på sidan av huvudet är en allvarlig risk för byggarbetare. Mips teknologi innefattar ett lågfriktionsskikt som gör att huvudet kan röra sig inuti hjälmen (10–15 millimeters relativ rörelse i alla riktningar), i syfte att omdirigera den farliga rotationsenergin, som annars kan överföras till huvudet, säger Erik Ydrén.

Andra fördelar med Zekler Zone™-hjälmen:

Integrerade klickfästen för snabb montering av tillbehör

Samcertifierade med hörselskydd

Tolv lufthål som ger en effektiv ventilation för en behaglig arbetsmiljö

Absorberande vaddering för bästa komfort för hjässa och huvudband, tvätt- och utbytbar för att hålla hjälmen fräsch

Många utbytbara delar som säkerställer lång livslängd på hjälmen

Den nya Zekler Zone med Mips Safety System finns att beställa hos utvalda återförsäljare från slutet av november 2021.